Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ın Aliağa rafinerisinde çalışan 22 işçinin işten atılmasına karşı işçiler tepkili. İzmir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler ise kalitesiz ve yetersiz yemek verildiği için eylem yaptı.

İzmir’de işçiler direnişe geçti

BirGün/EGE

Zenginliklerini ne kadar katlasalar da işverenlerin gözü hep emekçinin aşında. İzmir’de işçiler ise haklarını korumak için dört koldan direnişe geçti.

Koç Holding’e bağlı Türkiye Petrol Rafinerileri’nde (TÜPRAŞ) son birkaç haftadır işçilerin arasında konuşulan işçi kıyımı ne yazık ki geçen günlerde başladı. TÜPRAŞ’ın Aliağa rafinerisinde 22 işçinin iş akdi feshedildi. Petrol-İş’te örgütlü olan işçiler arkadaşlarını geri almaya kararlıyken her yıl milyarlarca lira kâr eden TÜPRAŞ ise işçileri taşerona geçirmek için diretiyor.

İşçiler de cumartesi günü rafineri önünde direniş başlattı. Direnişin beşinci gününde işçiler, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan’ın genel merkezle gerçekleştireceği görüşme gerekçesiyle rafineri önündeki eylemi sonlandırdı. Toptan, görüşme sonrası süreç ile ilgili açıklama yapacağını duyurdu.

İŞÇİLERDEN ‘YEMEK’ İSYANI

2014’te temeli atılan ve 30 ayda biteceği söylenen İzmir Şehir Hastanesi hâlâ tamamlanmadı. Gama-Türklerler tarafından İzmir Bayraklı ilçesinde yapımına devam edilen İzmir Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan binlerce işçinin yaşadıkları sorunlar ise katlanıyor. İşçiler bu sefer yemeklerin yetersiz ve kalitesiz olduğunu dile getirdikleri için kendilerine hakaret edildiğini belirtti. Bunun üzerine işçiler, masa ve sandalyeleri kırdı. DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası sosyal medya hesabından açıklama yaparak olayın görüntülerini paylaştı. Sendika, “Sorunların bitmek bilmediği şantiyede öğlen yemeğinin yetersiz ve kalitesiz olmasına tepki gösteren işçilere hakaret edilmesinden sonra yemekhanede isyan çıktı” ifadelerini kullandı. İzmir Şehir Hastanesi inşaatında daha önce de maaşlarını alamayan işçiler eylem yapmıştı.