İzmir’de DİSK ve Türk-İş’in Ege Bölge Temsilcilikleri, hükümetin kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimi karşı kitlesel basın açıklaması yaptılar

İzmir’de işçiler sokakta: Kıdem tazminatı emekçinin son kalesidir



AYCAN KARADAĞ-BERKAY SAĞOL

DİSK ve Türk-İş Konfederasyonları, kıdem tazminatı hakkının gaspına yönelik girişimlere karşı bugün 81 ilde sokağa çıktı.

İzmir’de DİSK Konak Sümerbank önünde, Türk-İş de Ege Bölge Temsilciliği önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK’in basın açıklamasına Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel- İş Genel Sekreteri Sükret Sevgener ve CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban katıldı.

"BİRİKMİŞ EMEĞİMİZE VE GELECEĞİMİZE EL KOYMAK DEMEKTİR"

izmir-de-isciler-sokakta-kidem-tazminati-emekcinin-son-kalesidir-750227-1.

DİSK’in basın açıklamasını okuyan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, tüm işçi sınıfını ilgilendiren tehlikeye karşı mücadele için işyerlerinde gerekli çalışmaların başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu:

DİSK’i yok sayarak bu dayatmaları hayata geçirmek gibi beyhude hayallere kapılanlar, tarihten dersler çıkarmalıdır. DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur. Ve bu ülkenin yasalarına ve Anayasası’na göre kurulmuş diyalog mekanizmalarını yok sayarak iktidarın duymak istemediği o itiraz ve irade, işyerlerinden başlayarak sokaklara, meydanlara akacak ve kapalı kapılar ardında oyun kurmaya çalışanların hesaplarını bozacaktır. DİSK, işçi sınıfının haklı ve kararlı direnişinin bayrağı olmaya devam edecektir. Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişim, direniş ile karşılanacaktır. Kıdem tazminatını bir işveren sorumluluğu olmaktan çıkaracak, iş güvencesi dayanağı işlevine son vererek işten çıkarmaları kolaylaştıracak, işverene iş sürecinde keyfiyet olanağı verecek, son ücret ile bağını kopararak kıdem tazminatının miktarını düşürecek planların müzakere edilecek hiçbir yanı yoktur. Fon, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize ve geleceğimize el koymak demektir. Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması ve işverenler işçilere kıdem tazminatını vermediğinde devletin kanun hâkimiyetini sağlamasıdır.

TÜRK-İŞ: KABUL ETMİYORUZ

izmir-de-isciler-sokakta-kidem-tazminati-emekcinin-son-kalesidir-750226-1.

Türk-İş’in basın açıklamasını okuyan Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da, “Kıdem tazminatı işçinin, emekçinin son kalesidir. Her yıl farklı adlarla gündeme getirilen ve kıdem tazminatında mevcut düzenlemeye göre hak kaybına neden olacak girişimlerin artık son bulması gerekmektedir. Görüşümüz net...Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. TÜRK-İŞ kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ' in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesini ve süresinin azaltılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.