İzmir’de kentsel dönüşüm hızlandı

BİRGÜN/EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Örnekköy’de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının ikinci etabının temelini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle attı. 18 hektarlık kentsel dönüşüm alanında birinci etapta 130 konut ve 13 işyerini hak sahiplerine teslim eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci etap kapsamında 170 konut ve 20 işyerini yeniden inşa edecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin kentteki riskli konut alanlarının, etaplar halinde güvenli hale getirmeye devam ettiklerini söyledi. Yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 6 bölgede şimdiye kadar hak sahiplerinden 345 bin metrekare tapu devri aldıklarını söyleyen Soyer, “Yaklaşık bin bağımsız bölümün anahtar teslimini yaparak mülkiyet tapusu ile hak sahiplerine teslim ettik. 2 bin 200 bağımsız birimin inşaatını başlattık. İzbeton ile bin bağımsız birimin yapımı için protokol imzaladık. Bin 218 bağımsız birimin kat karşılığı ihalesini yaptık. Yaklaşık 4 bin 600 bağımsız bölümün de tüm uzlaşma, devir, tapu ve imar uygulamalarını tamamlayarak yapım ihalesine hazır hale getirdik” dedi.

6 BİN YURTTAŞA SAĞLIKLI KONUT

30 Ekim’deki İzmir depreminin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarının bir kez daha öncelikli hale geldiğini kaydeden Belediye Başkanı Soyer, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin de ihalelere katılması için karar aldığını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzbeton’un sürece dahil olmasıyla birlikte 2016 yılından bu yana kentsel dönüşümde yavaşlayan süreci hızlandırarak piyasada yaşanan tıkanıklığı aşmış olduklarını belirten Soyer, “Bu çalışmaların bir parçası olarak bugün Örnekköy’de; ikinci, üçüncü ve dördüncü etaplarda konut ve işyerinden oluşan toplamda bin 200 bağımsız birimin yapım işi için bir araya geldik. Bölge sakinlerinin tamamına yakını ile uzlaşıyı sağladık, sözleşmeleri yapıp tapularını aldık. Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı 18 hektarlık Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda etaplar halinde devam eden projemiz tamamlandığında toplamda 3 bin 520 adet konut ve 338 adet işyeri inşa etmiş olacağız” diye konuştu.

248 HEKTARLIK ALANDA DÖNÜŞÜM

Proje kapsamında bu alanda 4 bin 200 metrekare kapalı alanı olan iki katlı yeni pazar alanı, taşıtlar için yaklaşık 30 bin metrekare açık ve kapalı otopark alanları, 3 bin 500 metrekare kapalı alanı olan spor tesis binası ve sosyal alanlar yapılacak. Projeyle aynı zamanda bu alana, 68 bin metrekare yeşil alan ve 20 bin metrekare sosyal donatı alanı kazandırılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde 18 hektar, Karabağlar Uzundere Mahallesi’nde 32 hektar, Konak Ege ve Ballıkuyu Mahallesi’nde 55 hektar, Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahallesi’nde 122 hektar, Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde 21 hektar olmak üzere toplamda 248 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor.