İzmir'de koronavirüse karşı dayanışma her geçen gün büyüyor. Büyükşehir'in aldığı karar doğrultusunda dolmuş ve minibüs esnafı, üç ay süreyle terminal giriş-çıkış ücreti ödemeyecek. Ayrıca toplanan yardımlar, geliri bulunmayan 65 yaş üstü ve maddi durumu iyi olmayanlara ulaştırılmaya başlandı

İzmir'de koronavirüse karşı dayanışma büyüyor

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, İzmir’in birçok yerinde bitpazarı kurulmasına izin vermedi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle, halkın yakın temas içinde bulunduğu bu pazarlar riski artırıyor. Büyükşehir’e bağlı ekipler, kurulmak istenen bitpazarlarını kapatıyor ve izinsiz olan bu girişimlere göz açtırmıyor. Gün boyunca pazarcıların tercih ettiği Fevzipaşa Caddesi, İkiçeşmelik Caddesi, Kapılar bölgesi, Fahrettin Altay Meydanı ile Bornova ve Karşıyaka’daki adreslerde denetimlerini sıklaştıran zabıta ekipleri birçok tezgahı topladı, satıcıları ise evlerine gönderdi. Ekipler gece boyunca da denetimlerini sürdürüyor. İzmir’de Halkapınar Metro İstasyonu ile Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bitpazarı, 2018 yılında güvenlik gerekçesiyle kaldırılmış, izinsiz açılan tezgahlar şehrin birçok bölgesine dağılmıştı.

PARK BAHÇE VE SAHİLLER ISSIZ KALDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın yurttaşların hafta sonları sahil bantları, mesire ve ören yerleri ile piknik alanlarındaki faaliyetlerine kısıtlama getiren genelgesi doğrultusunda denetimlerini artırdı. Denetimlerin koronavirüsle (Covid-19) mücadelede başarı sağlanıncaya dek süreceği belirtildi.

Genelgeyle birlikte söz konusu bölgelerde piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin yasaklanması nedeniyle, Büyükşehir’e bağlı Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ile Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler parklardaki çocuk oyun alanlarının üzerine engelleyici şeritler çekti. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki seyir terasları da şeritlerle kapatıldı. Zabıtalar kıyıdan balık tutma teşebbüsünde bulunulmaması için sahil boyunca devriye görevi yaptı. Kent genelindeki parklar, piknik alanları, deniz kenarları tenhalaştı. Gelişmelere göre hafta içinde de uygulanabilecek yasaklara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası ya da Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılacağı belirtildi.

MİNİBÜS ESNAFINA DESTEK

İzmir'de salgın hastalıkla mücadele çalışmaları nedeniyle sokağa çıkanların sayısı düştü. Sokağa çıkmak zorunda olanların büyük bölümü de genellikle özel araçlarını kullanıyor. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı toplu ulaşım araçlarına binişlerin yüzde 80 oranında gerilemesi, bunun en büyük göstergelerinden biri.

Bu durumu dikkat alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, minibüs esnafını unutmadı. Özel taşımacılık kuruluşlarına bağlı dolmuş ve minibüslerin ödediği terminal giriş-çıkış ücretlerinin geçici süreyle alınmaması yönündeki öneri başkanlık makamına sunuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, normal koşullarda meclis üyelerinin alması gereken bu kararı, “olağanastü şartlar ve mücbir sebepler” gerekçesiyle bizzat onayladı. Buna göre, dolmuş ve minibüs esnafı, üç ay süreyle terminal giriş-çıkış ücreti ödemeyecek.

ZABITA GIDA DENETİMİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türkiye’de ilk koronavirüs (Covid-19) vakasının görülmesinin üzerinden 17 gün geçti. İlk günden bu yana salgının büyümesini önlemek için çalışmalarını aralıksız sürdüre İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri her geçen denetim ve önlemlerini artırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, dün de gıda satışı yapan marketleri denetleyerek fahiş fiyatla satış yapan işyerleri hakkında işlem yaptı. Gıda satışı yapılan yerlerde hijyen koşullarını da kontrol eden zabıta memurları, yasal işlemlerin yanı sıra bilgilendirme çalışması da yapıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs bulaşma riskini azaltmak amacıyla kentlilerin sıraya girdikleri yerlerde birbirlerine en az 1 metre mesafe bırakmasını sağlayacak zemin çıkartmalarını yerleştirmeye de devam ediyor. Özellikle sıraya girilen market, eczane, bankamatik gibi yerlerde sosyal mesafeyi gösteren bu çıkartmalar sayesinde virüsün yayılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, koronavirüsünün yayılmasının engellenmesi mücadelesi kapsamında semt pazarlarında bir hafta önce uygulamaya aldığı tedbirler, İçişleri Bakanlığı'nın bu konudaki son genelgesiyle örtüştü. İBB Bilim Kurulu ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'nın önerileri ışığında İzmir'de semt pazarlarında; temel gıda ve temizlik maddesi dışında bir şey satılmaması, sebze ve meyvelerin önceden poşetlenmesi ve pazar tezgahları arasında en az üç metre mesafe olması gibi önlemler uygulanmaya başlanmıştı.

izmir-de-koronaviruse-karsi-dayanisma-buyuyor-707684-1.

GELİRİ OLMAYAN 65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER İÇİN DAYANIŞMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in koronavirüs (Covid-19) krizinden etkilenen ihtiyaç sahibi yaş almış kişiler için yaptığı çağrıyla başlayan dayanışma ağı büyüyor. Meslek odaları ve bazı iş insanlarının yanı sıra bu çağrıya aralarında pek çok meslekten 1600 gönüllünün bulunduğu İzmir Dayanışma Gönüllüleri de yanıt verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı gıda paketleriyle İzmir Dayanışma Gönüllüleri’nden gelen erzak paketleri hiçbir geliri olmayan 65 yaş üstündeki İzmirlilere öncellikle dağıtılıyor. Başkan Tunç Soyer, Gürçeşme’den sonra Çiğli Güzeltepe’deki gıda paketlerinin dağıtımına da katıldı, yurttaşlarla sohbet etti ve moral verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer koronavirüs krizine karşı dayanışma çağrısını tekrarladı. Dayanışma ağıyla önceliği hiç geliri olmayan 65 yaş üstündekilere verdiklerini hatırlatan Başkan Soyer, 1-5 yaş arası çocuğu olup, geliri bulunmayan, sisteme kayıtlı ailelere de süt ve gıda paketi ulaştırdıklarını bildirdi. İzmirlilere gıda ve hijyen ürünleri ulaştırmak için lojistik ağı kuran Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu dayanışmaya gönüllü destek vermek isteyenlerin de katılmasını istedi, "Biz varız" dedi. Kültürpark 3 No’lu hol Büyükşehir Belediyesi’nin lojistik merkezi olarak belirlendi. Belediyeye ulaştırılan ve belediyenin kendi olanaklarıyla kooperatiflerden temin ettiği kuru gıda ve temizlik ürünleri burada depolanarak dağıtım ağına dâhil ediliyor.

DAYANIŞMA ADINA NELER YAPIYOR?

  • Yardım ulaştırmak isteyenlere lojistik destek veriliyor.
  • Yardımlar, geliri bulunmayan 65 yaş üstü ve maddi durumu iyi olmayanlara ulaştırılmaya başlandı
  • Çağrı merkezi 65 yaş üstü yurttaşları arayarak ihtiyaçlarını soruyor
  • Maddi durumu iyi olan ancak alışverişini yapamayan 65 yaş üstü yurttaşlara yardımcı olunuyor
  • Kampanyaya emeğiyle katılmak isteyenler bir araya getiriliyor
  • Meslek fabrikasından sağlıkçılara moral takviyesi olarak, kuru pasta, çörek getiriliyor.
  • Meslek fabrikasında üretilen maskeler ihtiyacı olan sağlık kurumlarına ulaştırılyor
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, destek amacıyla psikolojik destek hattı kuruyor
  • Geliri bulunmayan, 1-5 yaş arası çocuğu olup, sistemde kayıtlı ailelere süt ve gıda paketi yardımı yapılıyor