İzmir genelinde üç gündür devam eden lağım kokusu, insanları uykudan uyandırıyor. İZSU Genel Müdür Yardımcısı Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir’de her yıl yaşanan kokuların olduğunu ancak yaptıkları revizyon çalışmaları ile kokuları önlediklerini belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Doğan Yaşar da, her yıl bu dönemde koku problemi yaşandığını söyledi.

İzmir’de kötü koku yurttaşları rahatsız ediyor

BİRGÜN EGE

İzmir’de sabah erken saatlerde tüm kenti saran koku, vatandaşları isyan ettirdi. Kent genelinde üç gündür devam eden lağım kokusu, insanları uykudan uyandırıyor.

Kapı-pencere açamadıklarından şikayet eden vatandaşlar sabah 06:00’da başlayıp 10:30 kadar devam eden kokunun nedenini merak ediyor. Sosyal medyada şikayetlerini dile getiren İzmirliler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hemşeri İletişim Merkezi (HİM) ve İZSU 185 numaralı hatta yaptıkları başvuruların da yanıtsız kalmasına tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde Alaçatı’da yaşanan kanalizasyon taşmasının ardından İzmir merkezinde üç gün önce başlayan kokular insanları tedirgin ediyor. İzmirliler kokunun kaynağını merak ediyor.

Konuyla ilgili ulaştığımız İZSU Genel Müdür Yardımcısı Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir’de her yıl yaşanan kokuların olduğunu ancak yaptıkları revizyon çalışmaları ile kokuları önlediklerini belirtti.

Köseoğlu, son üç gündür yaşanan kokuyla ilgili şunları söyledi: “Her yıl mayıs ayında oluşan koku problemini kanal ve baca temizliği yaparak önledik. Arıtma tesislerinde havuz temizliği yapıldı. Arap, Meles, Manda derelerinin ve Bostanlı’daki derenin çamurunu boşaltıp, zeminini kireçledik. Şu an derelerde deniz suyu var ve koku yok. Geçen gün Karşıyaka’da bulunduğum yerde bir koku problemi vardı. Ekipleri çağırdık. Temizlik yapıldı. Koku yok oldu” dedi.

izmir-de-kotu-koku-yurttaslari-rahatsiz-ediyor-904875-1.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin çevre sorunlarını çözüme kavuşturmak için İZSU Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan rehabilitasyon projelerini hayata geçiriyor.

ESİNCE KOKUYOR

Kokunun sıcaklardan ve denizden gelen esintiden kaynaklı olabileceğini ifade eden Köseoğlu, belirli saatlerde koku olmasına yönelik şunları söyledi:

“Geçen gün Narlıdere’ye doğru giderken bir koku fark ettim. Arabayı durdurdum, ekipleri aradım. Ancak trafik nedeniyle yarım saat sonra gelebildiler ve geldiklerinde koku yok olmuştu. Bunun nedenini anlayamıyoruz. Esinti olan saatlerde koku oluşuyor olabilir. Koku ile ilgili şu an 15-20 şikayet var. Ekiplerimiz şikayetler üzerine bölgeye giderek temizlik işlemi yapıyor.”

KÖTÜ KOKUNUN SEBEBİ KANALLAR

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Doğan Yaşar, her yıl bu dönemde koku problemi yaşandığını belirterek, “İzmir Körfezi’ndeki kokuyu sahile inerseniz duyarsınız. Derelere yakın yerlerde koku duyarsınız. Çünkü derelerin zeminleri de beton dökülerek, kireçlenerek büyük hata yapıldı. Toprakla suyun bağı kesildi. Bu nedenle dereler kirli ve kokuyor. Ancak son günlerde tüm İzmir’e yayılan kötü kokunun sebebi kanallar. Yağmurunda olmaması nedeniyle, yaz aylarında özellikle esinti olmayan günlerde bunu yaşıyoruz. Bunun çözümü kanalları temizlemektir” dedi.

SABAH YOĞUNLUK OLUNCA KOKUYOR

Öte yandan kanal temizleme çalışması yapan görevlilerden edinilen bilgiye göre, kokunun özellikle sabah erken saatlerde olmasının nedeni tüm gece durağan olan sistemin, birden çalışmaya başlaması. Görevliler, “Sabahları işe gitmek için hazırlanan İzmirliler, kanalların birden yoğunlaşmasına sebep oluyor. O yüzden sabahları daha yoğun koku oluyor. Şikayetler geliyor. Bölgeye gidip temizlik yapıyoruz ”diye konuştu.