İzmir’in 16 ilçesini etkileyecek jeotermal ihalesi yapıldı. Halkın büyük tepkisine sebep olan ihalede 13 ilçede ihaleye başvuru olmadığı için iptal edildi. İzmir Barosundan avukat Şehrazat Mercan, “İzmir için tehlike geçmiş değil. Bu sahalar hep açık olacak” dedi

İzmir'de kurulmak istenen JES'ler için ihale sonuçlandı: 13 ilçe için teklif verilmedi

AYCAN KARADAĞ

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın yaptığı, İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde yer alan 30 alanı jeotermal arama için ve 3 alanı ise jeotermal işletilmesi ihalesi yapıldı. Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Aliağa, Dikili, Bergama, Tire, Torbalı, Ödemiş, Foça, Kınık, Kemalpaşa, Menemen, Kiraz ve Bayındır ilçelerinde toplam 95 bin 330 hektar yüzölçümüne sahip 33 sahada jeotermal kaynak arama için yapılan ihalede Seferihisar, Kiraz ve Dikili hariç diğer ilçelere teklif veren şirket olmadı.

Buralarda ise Seferihisar’daki ihaleyi Küçük Menderes isimli şirket alırken Kiraz’daki ihaleyi AKP’li Kiraz Belediyesi aldı. Dikili’deki ihaleyi alan şirketin ise ismi henüz açıklanmadı.

İzmir Barosundan avukat Şehrazat Mercan, “İzmir için tehlike geçmiş değil. Bu sahalar hep açık olacak. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurup sahaların jeotermallere kapatılması için çalışma yapacağız” dedi.

İZMİRLİLER İZMİR’E SAHİP ÇIKTI

Konak’ta bulunan İzmir Valiliği’ne bağlı bir merkezde gerçekleştirilen ihalelere halkın tepkisi büyük oldu. Erken saatlerde merkez önünde toplanan İzmir halkı ve yaşam savunucuları ihale sonuna kadar bekledi. İhaleye itiraz dilekçeleri veren yüzlerce İzmirliye çevre illerden gelen yurttaşlar da destek verdi.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Burada açıklamalarda bulunan İzmir Barosu’ndan avukat Şehrazat Mercan, şunları söyledi: “İzmir için tehlike geçmiş değil. Bu sahalar hep açık olacak. Bunu kapatmak için jeolojik etüt yapıp onunla Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurup sahaların jeotermallere kapatılması için çalışma yapacağız. Kişisel başvuralar yapılabilir. Toplu başvurular yapılabilir. Davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemizi sonuna kadar devam edeceğiz.”