İzmir’in Aliağa ilçesinde orman ve mera alanı sınırları içerisinde maden (Andezit-Bazalt) ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için ÇED başvurusu yapıldı.

İzmir'de maden için yine ormanı katledecekler

Aycan KARADAĞ

Son yıllarda ülke genelinde orman, tarım, mera arazileri adeta şirketlerin talanıyla karşı karşıya. İzmir’in Aliağa ilçesi Kapıkaya Mahallesinde Muammer Sezgin tarafından, orman ve mera alanı olan 9,14 hektarlık alanda maden (Andezit-Bazalt) ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için ÇED başvurusunda bulunuldu. Proje kapsamında yılda 900 bin ton andezit-bazalt üretimi yapılması planlanıyor. Proje dosyasında andezit-bazalt üretiminin açık ocak işletme yöntemi ile basamaklar oluşturularak yapılacağı ve malzemenin gevşetilmesi için delme-patlatma yöntemi kullanılacağı kaydedildi. Proje alanına bin 250 metre mesafede Kapıkaya Mahallesi yer alırken yerleşim için en yakın konut ise 780 metre mesafede bulunuyor.

ORMANLARI YOK EDECEK YÖNETMELİK

Cumhurbaşkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde hazırlanan "6831 Sayılı Orman Kanunu'nun Ek 16'ncı Maddesi Kapsamında Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmenliğe birçok STK ve kurum tepki gösterdi. Yönetmenlikle, belirlenen şartları taşıyan ve sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanların, Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tesciline ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, sınırları cumhurbaşkanınca belirlenecek yerler, yönetmelik kapsamında orman sınırlan dışına çıkarılabilecek.