İzmir’de metro ve tramvayda süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Sendika yarın sabah 05.00’a kadar uzlaşı çıkmazsa greve başlayacak.

İzmir’de metro ve tramvayda greve doğru

BİRGÜN EGE

İzmir kent içi ulaşımın yüzde 43’ünü sağlayarak adeta ulaşımın omurgasını oluşturan ve günlük 500 binin üzerinde İzmirlinin kullandığı metro ve tramvayda toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı. İzmir Metro A.Ş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleşen son TİS görüşmelerinden de uzlaşı çıkmadı. Görüşmeler sürerken eğer anlaşma sağlanamazsa işçiler, 22 Ekim Cuma günü saat 05.00’da greve çıkacak.

izmir-de-metro-ve-tramvayda-greve-dogru-934780-1.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, son dakikaya kadar masada olduklarını ancak taleplerinin kabul edilmemesi durumunda sabah 05:00 itibariyle greve başlayacaklarını ve hiçbir metro ve tramvayın yerinden hareket etmeyeceğini söyledi. Sabaha kadar uzlaşıya varılamaması halinde İzmirliler cuma sabahına son yılların en büyük ulaşım krizini yaşayarak başlayabilir.

Uzlaşma olmaması ihtimaline karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, acil eylem planı hazırladı. Plana göre, toplu ulaşım hizmetinin aksamadan devam etmesi için kentin dört bir yanında toplam 14 yeni hat devreye alınacak. Bir hat ilave seferlerle güçlendirilirken, bir hatta da güzergâh değişikliği yapılacak. Rutin sefer planlamasına ek olarak hazırlanan yeni hatlarda, 130 takviye otobüs çalışacak. Hareket noktaları ise olası sorunlara hızla müdahale için uzman personelle güçlendirilecek.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Grev hazırlığı yapıyoruz. Şu ana kadar bir anlaşma olmadı. Anlaşma beklentimiz olmasa son ana kadar grev kararını bekletmezdik. Biz hep müzakere edelim, mücadelemizi bırakmayalım, derdimizi anlatalım, derdimizi anlasınlar istedik. Grev yapmak kolay bir iş değil. Grevin en çok hasar göreni çalışandır. Şu ana kadar kabul edilen ve imza altına alınan bir şey yok. Son dakikaya kadar masada varız ama taleplerimizi yerine getirilmezse grevimizi başlatıyoruz. Greve hazırız. Anlaşma olmazsa sabah saat 05:00 itibariyle mücadelemize devam edip, grevimizi başlatacağız. Metro ve tramvaya yerinden oynamayacak” diye konuştu.