İzmir’de mizah zamanı
Fotoğraf: Vecdi Sayar

Berkay SAĞOL

6. İzmir Uluslararası Mizah Festivali, bugün başlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü, İZBB Kültür Sanat Daire Başkanlığı, İZELMAN, Kültürlerarası Sanat Derneği, İzmir Mimarlar Odası, Doğan Kitap, Institut Français ve Liszt Enstitüsü iş birliği düzenlediği festivalin yönetmenliğini Vecdi Sayar’ın üstleniyor.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki yapılacak açılış töreni Metin Uca’nın sunumuyla gerçekleşecek. Törende Devekuşu Kabare’nin kurucularından Ahmet Gülhan ile karikatür sanatçıları Eray Özbek ve Nezih Danyal’a 2022 yılı ‘Aziz Nesin Mizah Ödülleri’ verilecek.

BirGün’e konuşan Festival Yönetmeni Vecdi Sayar, “Baskının yoğunlaştığı dönemlerde mizahın işlevi daha fazla artar. Çünkü mizah karanlıktan kurtulmak için insanlara bilinç ve cesaret aşılayabilir. Bunun karikatürden edebiyata, tiyatrodan sinemaya kadar tüm sanat dallarının etkili bir mücadele aracı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla özgür ifadenin önündeki engellerin giderek yoğunlaştığı bu dönemde mizah festivali daha büyük bir sorumluluk taşıyor. Günümüz gençliği ne yazık ki geçmişim ustalarını pek tanımıyor. Biz her yıl festivalimizde mizahın farklı alanlarındaki ustaları tanıtmayı bir görev biliyoruz” dedi.

Festivalin iki teması olduğunu belirten Sayar, “Önümüzdeki yıl Cumhuriyet’in yüzüncü yılını kutlayacağız ve meşrutiyetten Cumhuriyet’e basınımızda mizah bölümünü o yüzden bu yıl ele aldık. Festival bu başlıkta birde kitap yayınladı. Birde ustaları tanıtmayı amaçlıyoruz. Çünkü her bir usta karanlığa karşı mücadele eden kişiler. ‘Aziz Nesin Mizah Ödülleri’ dışında Ferhan Şensoy, Levent Kırca, Kemal Sunal ve Turgay Yıldız gibi politik mizahın ustalarını anıyoruz. Bu yılın ana teması da siyasi mizah. Önümüzde bir seçim süreci olduğu için siyasetin mizahla ilişkisini ele alacağız. Geçmiş dönemler çokta ifade özgürlüğü açısından rahat bir dönem olmasa da, pek çok siyasinin karikatürlerinin yapılabildiğini, tiyatrolarda siyasi mizahın yapılabildiğini göstermek istiyoruz” diye konuştu.