İzmir’de müzisyenlere vefa eylemi

Berkay SAĞOL

Borçlarını ödeyemediği için 2 müzisyenin intihar ettiği İzmir’de, Konak ilçesinde müzik aletleri satan esnaf ‘Müzik Susmasın’ diyerek eylem yaptı. Dükkânların önünde müzik aletlerini çalarak farkındalık yaratmaya çalışan esnaf, müzisyenlerin talepleri gerçekleşene kadar her gün saat 12.30’da bu eylemi tekrarlayacaklarını söyledi.

Eyleme katılan esnaf Uğur Can Hayta, “Müzisyenlerin artık kaybedecek bir günü bile yok ve bizde bu konu hakkında bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Pandemi döneminde ilk önce zurnalarını sattı, daha sonra profesyonel çantalarını sattı ve şu anda maalesef inşaatta çalışıyor. Müzisyenler işlerini yapamadığı için bizlerde zor durumdayız” dedi.


MÜZİSYENLER NORMALLEŞMENİN DIŞINDA

Eylemde enstrüman çalanlardan biri olan Tarkan Şimşirler, darbuka çaldığını ve geçen sene mart ayından beri işsiz olduğunu belirtti. Şimşirler, “Biz hiçbir şekilde destek alamadık. Destek vermek için vergi mükellefiyeti istediler ama bizde öyle bir şey yok. Biz günlük çalışan insanlarız. Bugün çalışırsak ekmek alırız, yarın iş yoksa açız. Bizim sigortamız yok. Kendimiz veya çocuğumuz hasta olsa hastaneye gidemeyiz. Müzik marketler ise bu dönemde tam olarak mezat haline geldi. Her gün bir sürü müzisyen gelip enstrümanını satıyor. Birçok şey serbest kaldı ama müzisyenler bu işin hiçbir yerinde yok” diye konuştu.
Esnaf Murat Atalık ise şunları söyledi:

“Yıllardır bizden alışveriş yapan müzisyenlere destek olmak için ‘Müzik susmasın’ sloganıyla farkındalık oluşturmak istedik. Müzisyenlere vefa borcumuzu ödemek için böyle bu etkinliğe başladık. Her gün onlarca kişi müzik aletini satmaya getiriyor. Tellerini, aksesuarlarını değiştirmeye paraları olmadığı için borç tel istiyorlar.”