Nüfus müdürlüklerinde artan randevular personel üzerinde baskı kurarken, işlemlerin sağlıklı bir şekilde ilerleyememesine neden oluyor.

İzmir'de nüfus müdürlüklerinde aşırı yoğunluk: İnsani çalışma koşulları ortadan kalkıyor

Gözde KOÇ

Pasaport ve sürücü belgelerinin nüfus müdürlükleri tarafından verilmeye başlanmasıyla, nüfus müdürlüklerinde randevuların sayısı olağanüstü bir şekilde arttı. Artan randevuların ardından birçok nüfus müdürlüğünün kapasitesi, bu ihtiyacı karşılayamamaya başladı.

Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi yazılı bir açıklama yaparak, personel istihdamının yıllardır sağlanamadığını belirtti. Açıklamada, artan randevuların personel üzerinde inanılmaz bir iş mobbingine neden olduğu ve nüfus çalışanları neredeyse nefes almadan çalışmak zorunda bırakıldığı ifade edildi.

Özellikle Buca Nüfus Müdürlüğü’nde sistem üzerinden verilen randevu sayısının personel başına 750’ye çıktığı vurgulanan açıklamada, “Bu sayıda bir işlemi bir kamu personelinin sağlıklı, mevzuata uygun bir şekilde yapması imkânsızdır. Bu da vatandaşın personel üzerinde ancak bırakın işin nasıl yapıldığını, personel ile vatandaş karşı karşıya bırakıldığı için baskı, şiddet, darp olaylarıyla karşılaşılmakta, idareciler olayları görmezden gelmektedir. Bu kadar fazla randevu personelin en temel insani haklarını mola, yemek arası vb. ihtiyaçlarını artık yok etmektedir. Ayrıca mevcut randevu sayısı randevu dışı eş dost akraba vb. işi olanların oluşturduğu kalabalıklar insani çalışma koşullarını kaldırmakta pandemi önlemleri, fiziksel mesafe vb. önlemler tamamen ortadan kaldırılmaktadır” denildi.

Konak Nüfus Müdürlüğü’nde de benzer olumsuz koşulların olduğu belirtilen açıklamada, “Birçok nüfus müdürlüğünün ortak sorunu olan randevuların bilimsel olarak fiilen çalışan personel sayısına göre düzenlenmesi acilen nüfus çalışanlarının talebidir. Bunun yanı sıra İzmir’de dengeli bir personel dağılımının sağlanması, personel ihtiyaçlarının nüfus yoğunluğuna göre düzenlenmesi, sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi, yaşlı, engelli ve hasta vatandaşlara hizmet vermek amacıyla ikametgâhlarına giden personelin ulaşım ve yemek sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. TİS görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte Nüfus çalışanlarını iş yoğunluğuna, angaryaya, mobbinge karşı insanca çalışma koşulları için birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.