İzmir’de OHAL soruşturması kapsamında, İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK’e üye 15  işçi işten çıkartıldı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz. Emekçinin sabrını sınamayın” dedi.

İzmir'de OHAL soruşturması bahanesiyle 15 işçi işten çıkartıldı



AYCAN KARADAĞ

İzmir’de OHAL soruşturması kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde bulunan İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK’e üye 15 işçinin hukuk dışı bir şekilde, güvenlik soruşturması bahanesiyle işten çıkartıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, AYM’nin güvenlik soruşturması şartını kaldıran kararına rağmen AKP’nin hukuksuzluğu sürdürdüğü bilinmekte olduğunu ifade ederek, “İktidarın onlarca konuda olduğu gibi bu konuda da evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine ‘ikinci sınıf vatandaş’ yaratma ve kendi yurttaşları arasında en büyük ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden hala vazgeçmemiştir. Siyasi iktidar bir kez daha hukukun arkasından dolanmakta, sadece adayı değil birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan fişlemeleri kapsamını daha da genişleterek sürdürmek istemektedir, kamu görevleri yönünden güvenlik soruşturması arşiv araştırması uygulamasına gidilmesinin, demokrasi olduğu iddia edilen bir ülkede hiçbir şekilde kabul edilemez” diye konuştu.

ÇALIŞMA HAKKI GASP EDİLEMEZ

Son olarak Sarı şunları dile getirdi:

“Şu anda da İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 15 üyemiz, hukuk dışı bir şekilde, güvenlik soruşturması bahanesiyle işinden aşından edilmiştir. Güvenlik soruşturmalarında yargı kararı ile mahkûm olup olmamalarına bakılmaksızın kişiler hakkında sübjektif değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz! Emekçinin sabrını sınamayın. Cezalar şahsidir kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez. Zaten güvenlik soruşturmaları kamu görevlileri için 4045 sayılı güvenlik soruşturması kanununda düzenlenmiştir.”