MMO İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Ölçümbilim Sempozyumu ve Sergisi başladı

İzmir’de Ölçümbilim Sempozyumu ve Sergisi başladı

BİRGÜN İZMİR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi tarafından, 20-22 Kasım 2019 tarihleri arasında dokuzuncusu düzenlenen Ölçümbilim Sempozyumu ve Sergisi’nin açılış etkinliği MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda gerçekleşti. Açılış etkinliğinde ilk olarak MMO İzmir Şubesi Ritim Topluluğu sahne aldı.

Sonrasında etkinlik MMO İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin’in konuşması ile devam etti. Yaşartekin konuşmasında, ölçümün bilimsel yöntemler ile uygulanması olan ölçümbilimin, fiilen yaşamın her alanında son derece önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Ölçümbilim, tüm disiplinlerdeki temel araştırma ve inovasyon çalışmaları için anahtar olan, destekleyici bir teknolojidir. Doğru ve güvenilir ölçüm, endüstri, bilim, politika gibi günlük yaşamın tüm alanlarında gereklidir” dedi.

Yaşartekin, “#ne değişti” ana temasıyla dokuzuncu kez düzenlenen sempozyumda bu alandaki değişimlerin, gelişmelerin, teknik-yasal düzenlemelerin ve sektörel sorunların üzerinde durulacağını belirterek, katılımcılara sempozyum programına dair bilgilendirmede bulundu.

Yaşartekin’in ardından söz alan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise etkinliğin daha önce Ölçümbilim Kongresi adı altında 1995-2013 yılları arasında ikişer yıllık aralıklarla sekiz kez düzenlendiğini hatırlatarak, “Bu alanda konunun tüm taraflarını bir araya getiren birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bu platformlarda dile getirilen görüşler ve tartışmalar, sürecin gelişimine olumlu katkı sağlamış ve Türk Akreditasyon Kurumu-TÜRKAK, 1999 yılında çıkarılan bir yasa ile oluşturulmuştur” diye konuştu.

izmir-de-olcumbilim-sempozyumu-ve-sergisi-basladi-651689-1.

Tüm çalışmalara karşın gelinen noktanın hâlâ yetersiz olduğuna dikkat çeken Yener, “İzlenebilirlik konusunda kurumumuz TÜBİTAK UME’nin öncü ve değerli çalışmaları vardır. Ancak medikal alanda hala eksiklikler mevcuttur. Ülkemizde nitelikli işgücü ve eğitim eksikliği, özel alanlarda kalibrasyon, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon konusunda hala ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Akredite kalibrasyon laboratuvarları tarafından üretilen belgelerin değerleri sürekli düşmektedir. Laboratuvarlarımız yurt dışından satın alınan referans sistemler ile hizmet vermek zorunda kalmaktadır” şeklinde konuştu.

Yener’in konuşmasının ardından, açılış kurdelesi kesilerek sempozyuma paralel olarak düzenlenen serginin açılışı gerçekleştirildi.

Sempozyum ve sempozyuma paralel olarak düzenlenen sergi, 22 Kasım 2019 tarihine kadar MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde devam edecek. Farklı dönemlere ait terazi, ağırlık ve ölçü aletinden oluşan ‘Kantarın Topuzu’ Sergisi de 3 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.