İzmir Güzelbahçe’de yakılarak öldürülen üç mülteci işçi mezarı başında anılarak, bir arada yaşama çağrısı yapıldı.

İzmir’de öldürülen 3 göçmen işçi anıldı

BirGün EGE

Göçmenlere karşı şiddetin artışını kaygıyla izlediklerini belirten Halkların Köprüsü Derneği geçtiğimiz haftalarda yakılarak öldürülen üç Suriyeli göçmen işçinin İzmir Güzelbahçe’de bulunan Yelki Mezarlığı’ndaki mezarlarını ziyaret etti. Halkların Köprüsü Derneği ile birçok dernek, oda ve demokratik kitle örgütleri ortak basın açıklaması düzenledi.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, “Buradayız, öfkeliyiz, kaygılıyız. 17 yaşındaki Muhammed Elbiş, 21 yaşlarındaki Ahmet Elali ve Mamoun al-Nabhan. Bu isimler, Güzelbahçe'de bir ırkçının yakarak öldürdüğü üç Suriyeli gencin isimleri… Bu mezarlıkta, bundan neredeyse iki ay önce, 16 Kasım’da, ırkçı bir eylemle üstlerine benzin dökülüp yakılan üç gençten ikisi yatıyor. Buraya ırkçılığı kınamak, hayatını bu şekilde kaybedenlere taziye için ve yaşamlarında esirgenen saygıyı hiç olmazsa cansız bedenlerine iade etmek için ziyarete geldik. Acıyla, kaygıyla, vicdanlarımız sızlayarak ve utanarak; ırkçılığa karşı onları koruyamadığımız için ailelerinden af diliyoruz” dedi.

‘SAVAŞIN MAĞDURLARI HEDEF GÖSTERİLİYOR’

Reinart, “Mültecilik statüsünden faydalanmamaları için misafir olarak addettiğimiz, ülkelerine güvenle dönmelerini sağlayamadığımız, ucuz, güvencesiz işlerde çalıştırarak, ucuz işçilikle ekonomik bir menfaat kaynağı haline getirdiğimiz, çoğu zaman barınma bile sağlayamadığımız mültecilere karşı vicdan borcumuzu yerine getiremedik” diyerek sözlerini sürdürürken yaşanan ırkçı saldırıların devam ettiğini hatırlattı. Reinart, “Ankara Altındağ’da yaşanan ırkçı vahşet hala hafızalardaki yerini koruyorken, Ankara Pursaklar’da benzer şiddet olayının yaşanması, İstanbul Esenyurt’ta kalabalık bir güruhun Suriyeli esnafa her gün saldırdığı, Bayrampaşa’da Naif Alnaif’in bıçaklanması haberleri… Ne yazık ki, cezasızlık politikası yüzünden ülkemizde giderek daha fazla körüklenen mülteci düşmanlığının sonucunda başımıza gelen bütün kötülüklerin kaynağı olarak bu planlı savaşın mağdurları hedef gösteriliyor, günah keçisi ilan ediliyor” diye konuştu.

Giderek dozu artan ırkçı, yıkıcı, yok edici saldırılara engel olunması gerektiğini belirten Reinart, şunları söyledi:

“Vicdanlarımızın sesini dinleyelim. Çünkü ırkçılık, buraya sığınanlara karşı gösterilen şiddet, hepimizin insanlığını değersizleştirir. Bu topraklarda birbirimizi düşmanlaştırmadan, yok etmeden bir arada yaşamanın yollarını bulabiliriz, bulmalıyız.”