İzmir’de Romanların yoğunlukla oturduğu Hilal, Yenişehir, Güney ve Ege Mahallerindeki yurttaşlar, gelen elektrik faturalarına isyan etti. Yurttaşlar, “Elektrik zulmüne son. Böyle devam ederse kış günü karanlığa gömüleceğiz” diyor

İzmir’de Roman yurttaşlar isyanda: Elektrik zulmüne son verilsin

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de Gediz Elektrik, 2019 Kasım ayında kayıp-kaçak elektrik kullanımını önlemek için pilot bölge olarak seçilen Konak’ın Hilal ve Yenişehir mahallelerine sayaç otomasyon panosunu taktı.

Çalışmalar kapsamında, mahalledeki konutların elektrik sayaçları yapı dışına alındı. Evlerden sökülen sayaçlar iki büyük trafonun üzerine taşındı. Kısa süre sonra gelen faturalar ise bölge halkını şaşkına çevirdi.

Vatandaşlar, panoların takıldıktan sonra gelen faturaların bin TL ile 5 bin TL arası geldiğini iddia ettiler. Yaşanan gelişmelerin bölgede yaşayan Roman vatandaşlar, bugün Ege Mahallesi girişinde yüksek fiyatta gelen elektrik faturalarını protesto ettiler.

PANOLARIN SÖKÜLMESİNİ İSTİYORUZ

Hilal Mahallesi Muhtarı Süleyman Pekgökçen, elektrik faturalarının neden yüksek geldiğini bilmediklerini ifade ederek, “Gediz Elektrik, Hilal ve Yenişehir mahallerine 960 tane pano taktı. Görmediğimiz şeyin parasını bizden talep ediyorlar. Geçen sefer yüksek geldi. Bilmiyordunuz, çok yaktınız dediler. Bu ayki faturalarımız da çok yüksek geldi. Bu ay insanlar soğukta durdular, faturalar yüksek gelmesin diye. Bu sefer daha yüksek geldi. Bu panoların sökülmesini istiyoruz. Denetimlerimiz daha çok yapsınlar. Polisin bile gelmesine gerek yok. Muhtarlar olarak onlara öncülük yapabiliriz. İzmir’de pilot bölge bizi seçtiler. Panolardan önce faturalarımız 200-300 TL geliyordu. Daha önce kaçak var falan deniliyor. Yok burada kaçak. Her yerde olduğu kadar kaçak elektrik var” diye konuştu.

FABRİKAYA GELMEYEN FATURALAR GELİYOR

Yenişehir Mahalle Muhtarı Süleyman Çatalbaş ise, “Panolar takıldıktan sonra insanlar önlemlerini aldılar. Tasarrufa gittiler. Gelen faturalar çok yüksek. 1 haftada 2 bin 500 TL geldi. Bu elektriği burada yakan insan yok. Fabrikaya gelmeyen elektrik faturaları garibanların evine geliyor. 18 bin TL gelen bile var. Eski saatlerimize dönmek istiyoruz. Düzenli denetimlerimizi yapsınlar. Kim kaçak yakalanırsa da cezasını çeksin. Biz kaçak elektriği savunmuyoruz. Buradaki insanlar fakir insanlar. Elektrik zulmüne son. Böyle 2 ay daha devam ederse kış günü karanlığa gömüleceğiz” dedi.

Konak Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Yangır da, “Romanlara yapılan çok büyük bir haksızlık var. Bu faturaları ödeyecek hiçbir Roman yok. Ödeyemeyeceğimiz halde bize baskı yapıyorlar. Her haneye ayrı abonelik istiyoruz. Bu devam ederse biz bu yolu her gün kapatacağız. Yetkililer bu konuyu çözsün” dedi.