İzmir Sağlık Platformu, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada bu yönetmenliği insan haklarına aykırı olduğu belirtildi.

İzmir’de sağlıkçılardan yönetmeliğe tepki: İnsan haklarına aykırı

GÖZDE KOÇ

İzmir Sağlık Platformu, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan ve 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Konak’ta eski Sümerbank önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan SES İzmir Eş Başkanı Nursel Yücesoy, “Yeni yönetmelik ile sözleşme yenileme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlükleri’ne verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler çalışma hukukuna aykırıdır. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde bir yönetmelik çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır” dedi.

Yücesoy, aile hekimliği çalışanları 10 yıldır yüzde 60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını kaybederken bütün itirazlara, başvurulara rağmen düzenleme yapılmadığında aylık 1000-1500 TL arası gelir kaybı olacağını söyledi.

"KABUL ETMİYORUZ"

izmir-de-saglikcilardan-yonetmelige-tepki-insan-haklarina-aykiri-915131-1.

Yücesoy şunları söyledi:

“16 Ağustos tarihinde yapacağımız grevden üç gün önce bu kesintilerin iptal edildiği ilan edilmiş, yani yönetmeliğin bu maddesi ile ilgili geri adım atılmış, fakat 15 Ağustos’ta aldığımız hak edişlerimiz kesintili olarak yatırılmış, maaşlarımızdan bin 500 TL’lere varan kesintiler yapılmış. Sözde düzenlemeye rağmen kesintiler hala iade edilmemiştir. Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede %15 oranında devam ederken, hastaya kendi sağlığı için sorumluluk vermeden tıbbi, teknik ve hukuki alt yapı oluşturmadan, her bir hastanın en az yarım saat sürecek izlemlerini, pandemi döneminde ağır iş yükü altında ezilen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına sözde pozitif performans vaadiyle dayatılmasını kabul etmiyoruz. Entegre aile hekimliği çalışanlarının en temel insani hakkı olan sağlık iznine göz dikilmiştir. Yani ‘Çalışan hasta da olsa kanser de olsa, kaza da geçirse, raporlu da olsa 5 nöbet tutamazsa sözleşmesi feshedilir’ denilmektedir. Kabul etmiyoruz. Cezaevinde görev yapan aile hekimlerinin cari giderlerinden 3600 TL kesinti yapılmıştır. Kabul etmiyoruz. Yıllardır düzeltilmesi beklenen yıllık izin, analık, doğum izni gibi özlük haklarımızda iyileştirme/değişiklik yapılmamıştır. Hala aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerinin yerine vekalet eden bırakmadan yıllık izin hakkı yoktur.”