Yeni cumhurbaşkanı ile 28 milletvekilini seçecek olan İzmir’de 14 Mayıs tarihinde yapılacak Genel Seçimler için partiler çalışmalara başladı. BirGün olarak kentte seçime girecek partilerin son durumlarını inceledik.

İzmir’de seçim maratonu başladı

Aycan KARADAĞ

Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 14 Mayıs seçim günü bekleniyor. Partilerin milletvekilliği için aday adaylığı başvuruları ise tamamlandı. 28 milletvekili çıkaran İzmir’de birçok isim farklı partilerden vekil olmak için yarışacak.

CHP’nin kalesi olarak adlandırılan İzmir’de bu dönem milletvekilli olmak için 193 kişi başvuruda bulundu. 2018 yılında yapılan Genel Seçimlerde ise bu sayı 189’du.

CHP’de, Genel Başkan ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke dışındaki diğer mevcut vekillerin hepsi aday adaylığı başvurusu yaptı.

Bu arada İzmir’den başvuran 193 ismin dışında başka illerden başvurup ikinci tercih olarak bu kenti isteyen isimlerin olduğu CHP İzmir kulislerinde konuşuluyor.

Aday adayları içinde; mevcut vekillerden Murat Bakan, Mahir Polat, Ednan Arslan, Tuncay Özkan ile PM üyesi olan Rıfat Nalbantoğlu, Devrim Barış Çelik ve Eski İl Başkanı Deniz Yücel’in aday listesinde üst sıralarda yer alması bekleniyor. Öte yandan kulislerde CHP’nin Deva Partisi’ne vekillik için bir kontenjan vereceği iddia edildi.

AKP’DE İTHAL ADAYLAR DİKKAT ÇEKİYOR

AKP’de ise İzmir’den 202 isim aday adaylığına başvuruda bulundu. 2018 yılında ise 205 kişi aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. İzmir’de mevcut 9 vekil bu dönem için de aday adayı oldu. Bu isimlerden en dikkat çekeni ise şüphesiz ki İzmir ve İstanbul’da büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini üst üste kaybeden ve sonrasında başbakanlık görevi feshedilen İzmir Milletvekili Binali Yıldırım oldu. Yıldırım’ın son gün aday adaylığı başvurusu yapması ise dikkat çekti.

Öte yandan bu dönem kent dışından birçok kişinin İzmir’den aday adayı olduğu görüldü. AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Aydın Milletvekili Kuvvet Erim, AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan İzmir’den şanslarını deneyecek. Bakanlardan ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in İzmir’den aday olacağı öne sürüldü. AKP’de en çok konuşulan konu tüzükte de yer alan 3 dönem kuralı. Bu kuralla ilgili kararı bekleyen birçok aday adayı var. Bu kural işletilir ise AKP’de Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkanlığı görevini yürüten İzmir Milletvekili Hamza Dağ aday olamayacak. İyi Parti’de ise temayül yoklamasının tamamlanması sonrası 64 kişi vekil olmak için yarışacak. Mevcut milletvekili Müsavat Dervişoğlu aday adaylığı için başvururken İyi Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray ve İzmir’den aday adayı olan İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale’nin ise temayül yoklamasında yer almadığı görüldü. Çıray ve Özlale’nin liste başı olması bekleniyor. İzmir’de Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçime nasıl gireceği netlik kazanmaya başladı. Bir bölgede Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girilirken bir bölgeden ise ittifakın içindeki TİP, kendi amblemiyle seçime girecek. 2018’deki oy oranı göz önüne alındığında TİP’in ikinci bölgeden kendi amblemiyle seçime gireceği konuşuluyor. HDP’nin mevcut vekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni’nin İzmir’den aday gösterilip gösterilmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

SOL PARTİ SAHAYA İNDİ

SOL Parti, geçen hafta seçim çalışmalarına bin noktada yurttaşlara mektup dağıtarak başladı. 1 Mesaj 1000 Nokta sloganıyla yola çıkan SOL Partililer, İzmir’de dağıttıkları mektupla halka örgütlenme çağrısında bulunurken, Çiğli, Bornova, Dikili, Urla, Narlıdere, Buca, Karşıyaka, Gaziemir, Konak, Karabağlar ve Balçova’da mektupları yurttaşlarla buluşturdu.