Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki mekanlarda yapılacak festival İzmir’de ilk olma özelliği taşıyor

İzmir’de Sefarad Kültür Festivali düzenleniyor

BİRGÜN / İZMİR

İzmir’de Sefarad Kültür Festivali düzenleniyor. Konak Belediyesi, İzmir Musevi Cemaati Vakfı, Tarkem, Kentimiz İzmir ve İzmir Sefarad Kültür Mirası Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen festival, bu hafta sonu tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yapılacak.

8-9 Aralık 2018 tarihindeki festivalde, Hanuka Bayramı Töreni, Sefarad Müziği dinletisi, konserler, Sinagoglar Gezisi, Sefarad Gelenekleri ve Sefarad Mutfağı Atölyesi gibi etkinlikler düzenlenecek.

SEFARADLAR: İSPANYA KÖKENLİ YAHUDİLER

31 Mart 1492'de Elhamra Kararnamesi ile İspanya'dan kovulan Museviler, İspanya kökenli oldukları için kendilerine "Sefarad" adını koydu. İbrani dilinde "Sefarad", İspanya anlamına geliyor. Elhamra Kararnamesi ile Yahudi dinine mensup olan ya da kökenleri bu dine dayanan herkes İspanya’yı terke zorlandı. İspanya’dan kovulan Musevilerin bir bölümü de İzmir’de yerleşik durumda.

Festivalle ilgili yapılan açıklamada, “İzmir kentinin ve 16. yüzyıldan itibaren, özellikle bugünün Konak ilçe alanının etnik mozaiğinin önemli bir bileşeni olan Sefarad toplumunun hafızasında büyük bir kültür birikimi barınmakta” olduğu belirtildikten sonra şu görüşlere yer veriliyor:

Sefaradlar Anadolu’ya geldiklerinde sadece kendi kültürlerini getirmemiş, yüzyıllar boyunca Müslüman ve Hristiyan toplumu ile yan yana, iç içe yaşamanın sonucu olarak bu kültürlerden birçok öğeyi de kucaklamışlardır.Sonuçta; müziği, mutfağı, gelenekleri ve sanata yansımaları ile dünyada tek olan, İzmir’e özgü bir “Sefarad Kültürü” ortaya çıkmıştır.