2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı'nda hayatını kaybedenler İzmir Konak'ta anıldı Yapılan açıklamada, "2 Temmuz Madımak Katliamı sadece Alevilere karşı değildi. Ezilen, ötekileştirilen herkese karşı yapılan bir katliamdır. O yüzden herkesi bu zulme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz" denildi

İzmir'de Sivas Katliamı anması: 'Sivas planlı bir katliamdı'

BERKAY SAĞOL

İzmir’de Alevi kurumları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, 27 yıl önce Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydını andı. Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen kitlesel anmanın ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı grup adına Yıldız Yılmaz okudu.

Sivas'ta gerçekleşen korkunç katliamın planlı ve organize bir çalışma olduğunu belirten Yılmaz, "Katliamdan sonra gerici güruh içinde sadece küçük bir gruba dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da çok küçük cezalarla kurtuldular. Hiçbir sağlık sorunu olmayan ve katliamda başı çekip mahkemede hiçbir pişmanlık belirtmeyen Ahmet Turan Kılıç haksız ve hukuksuz bir kararla affedildi. Devlet tarafından bulunmayan diğer katiller ise zamanaşımı kararıyla ceza almaktan kurtuldular. Dönemin başbakanı olan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu karar için 'hayırlı olsun' dedi. Halen yurtdışında yaşayan katillerin iade için hiçbir çaba gösterilmedi" diye konuştu.

"ASİMİLASYON VE BASKI DEVAM EDİYOR"

Aleviler üzerindeki asimilasyon politikalarının devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Kutsal mekanlarımız ya çeşitli şekillerde yok ediliyor ya da çeşitli gerekçelerle elimizden alınarak Siyasal İslamcı birtakım karanlık yapılara teslim ediliyor. Cemevlerimiz tanınmıyor, Alevi çocuklarına zorla din dersleri dayatılıyor. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarının üzeri devlet tarafından ısrarla örtülüyor. Alevi köylerine zorla cami yaptırılıyor. Cami olmayan köylerimize hizmet götürülmüyor. Kamuda ayrımcılığa uğruyoruz. Gençlerimiz Alevi kimliklerinden dolayı işe alınmıyor. Birçok insanımız baskı ve ayrımcılıktan dolayı Alevi kimliğini gizlemek zorunda kalıyor" dedi.

Yılmaz son olarak şu ifadelere yer verdi: "2 Temmuz Madımak Katliamı sadece Alevilere karşı değildi. Ezilen, ötekileştirilen herkese karşı yapılan bir katliamdır. O yüzden herkesi bu zulme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Gelin hep birlikte tek adam rejimine, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve baskı politikalarına karşı laikliği, özgürlüğü, eşitliği, adaleti, barışı, demokrasiyi ve hakların kardeşliğini savunarak dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim."