Google Play Store
App Store

Ege’nin Büyükşehir Belediye Başkanları ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde sorunları ve çözümleri tartıştılar

İzmir’de su politikaları zirvesi

BirGün EGE

CHP’li büyükşehir ve il belediye başkanları 22-23 Mart tarihlerinde düzenlenen ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ için İzmir’de bir araya geldi.

CHP’li başkanlar Türkiye’nin su gündeminin tartışılacağı zirve kapsamında iklim krizinin ağır sonuçlarını dikkate alarak su yönetiminde 5 ilkesel değişiklik ve 10 somut adım öneren bir manifesto açıkladı. 22 Mart Dünya Su Günü’nde Fuar İzmir’de açıklanan manifestoyu, zirvenin ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer okudu. CHP’li belediye başkanları manifestoya imza atarak, manifestonun çerçevesini çizdiği su politikasına uymayı taahhüt etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 60 yılda, Marmara Denizi’nden daha büyük sulak alanın kurutulduğunu söyledi. Doğal karakterini koruyan, sağlıklı ve özgürce akan nehir ekosisteminin neredeyse hiç kalmadığını kaydeden Soyer “Yeraltı suları yüzlerce metre derinlere çekildi. Ülkemiz, susuzluk ve kuralık nedir bilmezdi. Bereketli topraklarımız, kuraklık ve susuzlukla tarihinde ilk defa bu dönemde tanıştı. Her yıl bu sene suyumuz bitecek mi kaygısını taşımaya başladık. Türkiye’nin bugün kuraklık ve susuzlukla tanışmasının nedeni, suyumuzun yarım asra aşkın süredir yanlış yönetilmesi. İklim krizi topraklarımızdaki susuzluk tehlikesini her gün daha fazla büyütürken,s bu eskimiş politikanın topyekûn terk edilmesi beklenirdi. Yazık ki çağın gereğini yerine getiren yeni bir su politikası inşa etmek şöyle dursun, eski politikanın açtığı fay hatlarını daha da derinleştiren kararlar ve altındaki imzalar çoğalıyor” dedi.

izmir-de-su-politikalari-zirvesi-857129-1.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da doğal su kaynaklarımızı korumamız gerektiğini belirterek “Özellikle de yeraltı kaynaklarımızı çok ciddi bir şekilde, maalesef üzülerek ifade ediyorum, vahşice kullanıyoruz. Özellikle kaçak açılan sondaj kuyularının acilen önlem alınması ve denetimlerin en üst noktada yapılması gerektiğine inanıyorum. Yine tarımda modern sulama sistemlerine geçilmeli. Ürüne göre su sarfiyatı da çok önemli. Planlama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim” diye konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise suyun öneminin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gürün, şunları söyledi: “İlk yapılacak şey su kaynaklarını korumakla ilgili mutlak suretle bir protokol hazırlanmalı. Başka hiç bir kurumun örneğin maden arama ruhsatı alan kuruluşların buralara müdahalesi engellenmeli. Havzaların, kaynakların korunması lazım. Suyun yüzde 70'i tarımda kullanılıyor. Yapılan sulama ise vahşi sulama. Toprakları da tuzlandırıp heba ediyoruz. Çağdaş bir sulama sistemine geçilmesi gerekiyor. Gri su değimiz kullanılmış suyun dönüştürülerek tekrar kullanılması elzem. Muğla merkez ve şimdi yapmakta olduğumuz tesislerde arıtma suyunu yeşil alan ve ağaçların sulanması niteliğinde üretiyoruz. Muğla'nın yeşil alanlarının yüzde 85'i arıtmada elde ettiğimiz sudan sulanıyor. Yağmur suyunun toplanarak bunun daha sonra kullanılmasını sağlamalıyız. Bütün bunları yapabilmek için Su Bakanlığı'nın kurularak suyu en üstte tutan ve onu esas alan politikalar uygulamak lazım.”