İzmir’in sembollerinden olan Karaca Sineması, son yıllarda içine girdiği krize koronavirüs salgını da eklenince daha da sıkıntılı bir döneme girdi. Karaca Sineması bu sıkıntılı dönemi atlatıp kapılarını İzmirlilere yeniden açabilmek için destek bekliyor

İzmir’de tarihi Karaca Sineması zor günler geçiriyor: Bu perde kapanmasın!

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de 1970 yılından beri Alsancak semtinde faaliyet gösteren tarihi Karaca Sineması zor günler geçiriyor. İzmir’in AVM’ler dışında kalan bağımsız tek sineması olan Karaca Sineması, 2016 yılında AVM’lerle yaşanan rekabete yenik düşüp, kapılarını kapatmıştı. Sinemanın o zaman işletme müdürü, şimdi de işletmecisi olan Serdar Arslan, aynı dönem içerisinde Karaca Sineması’nın perdelerini izleyiciye açmıştı.

Koranavirüs salgını ile birlikte en çok etkilen alan kültür sanat oldu. Bu kapsamda da Karaca Sineması perdelerini tekrar açabilmek için mücadele ederken yeniden kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Destek çağrısında bulunan işletmeci Serdar Arslan, “Biz Karaca Sineması olarak bağımsız festival filmlerinin oynadığı bir sinemayız. Kapısı sokağa açılan bir sinemayız. Biliyoruz ki İzmir’de sinemaların hepsi AVMlerin içinde, Kemeraltı’nda kapanan 3-4 salon var. Yıllardır kapalılar.1970 yılından beri semt sineması olarak açık kalmayı başarabilmiş tek sinema Karaca sinemasıdır. Bu günlere kadar çok fazla zorluk çektiğimiz oldu ama hiçbir zaman yardım istemedik. Ama bu sefer çok zor bir süreçteyiz” diye konuştu.

GİDERLER ÇOK YÜKSEK

Son olarak Arslan şunları ifade etti:

“Pandemi sebebiyle 100 gündür kapalıyız. Açılışımız şu an 1 Temmuz gibi gözüküyor ki, açılsak bile bu ortamda insanlar sinemaya gelir mi bilemiyoruz. Eğer bir 100 gün daha bu şekilde geçirirsek neredeyse yılın üçte ikisinde kapalı olmuş oluyoruz. Çok sıkıntılı bir süreç olacak. Bizim kiramız var, enerji masraflarımız var, yurt dışından gelen ürünlerimizin bakım masrafları var. İstanbul’da da Kadıköy ve Beyoğlu sinemaları yardım kampanyası başlattı. Kadıköy sineması kiracı olmadığı halde yardıma muhtaç durumda. Salon işletmeciliği çok zor ve masraflı bir iş. Giderler çok yüksek. İzleyicilerimizde bizim giderlerimiz için destek olmak istedi. Bir çalışma başlatacağız. Bu perdenin kapanmaması için mücadele edeceğiz.”

izmir-de-tarihi-karaca-sinemasi-zor-gunler-geciriyor-bu-perde-kapanmasin-742157-1.