İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü için düzenlediği Zafer ve Anma Yürüyüşü Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaktığı meşaleyle Afyon Dereçine’den başladı.

İzmir’de tarihi yürüyüş başladı
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Tarihi Zafer ve Anma yürüyüşü başladı. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamındaki Afyon Kocatepe’den İzmir’e Zafer ve Anma Yürüyüşü’nün ilk etabında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaktığı meşaleyle yola çıkıldı. Afyon Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız tarafından uğurlanan kafile 8 kilometrelik yürüyüş sonunda Dereçine’den Yeşilçiftlik’e ulaştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Zafer Yolu kafilesini Yeşilçiftlik Belediye Başkanı Mehmet Ali Sakal karşıladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma töreninde Başkan Soyer ve beraberindeki kafile Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktı. Gece Yeşilçiftlik’teki kamp alanında konaklandı.

Dün de güne Yeşilçiftlik Adalet Parkı’na Barış çınarının dikilmesiyle başlandı ve kooperatif buluşması düzenlendi. Dereçine Dokuz Eylül Meydanı’na da Barış çınarı dikildi. Kafile Akşehir Batı Cephesi Karargâh Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra onur defteri imzalandı. Kafile dün Çakırözü-Kocatepe arasındaki 14 kilometrelik mesafeyi kat etti. Kocatepe’de zafer törenlerine katılan kafile Kocatepe Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “100 yıl önce atalarımız bu cennet vatanı bize emanet etmek için olağanüstü bir zafer kazandı. O zafer yolculuğu 100 yıl önce başladı. Kanları, canları pahasına kazandıkları o zaferle yeni bir devlet kuruldu, Cumhuriyet kuruldu. Ülkemiz demokrasinin, tam bağımsızlığın, özgürlüğün ve barışın memleketi oldu. Atalarımızla iftihar ediyoruz. Bugün gelecek nesillere yine bu eşsiz vatanı emanet etmenin heyecanını yaşıyoruz. 9 Eylül sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin kurtuluşudur. Yeni bir devletin, Cumhuriyet’in başlangıç tarihidir. 100 yılı kutlamak herkese nasip olmaz. Bizler bu nedenle çok şanslıyız. Kurtuluşumuzun ve kuruluşumuzun 100’üncü yılını idrak ediyoruz. O yüzden çok gururluyuz” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’a ilişkin son hazırlıklarını silah arkadaşlarıyla paylaştığı Şuhut Atatürk Evi’ni de ziyaret eden kafile, Büyük Taarruz’un tarihi yıl dönümü olan dün gece ise Çakırözü köyünden Kocatepe’ye uzanan 14 kilometrelik Zafer Yolu’nda yürüdü. Bir asır evvel Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının zafere yürüdüğü yoldan Kocatepe’ye ulaşan kafile, anma törenlerine katıldıktan sonra İzmir’e uğurlanacak. Lisanslı dağcı, sporcu ve gönüllü gençlerden oluşan ana yürüyüş kafilesi ise bağımsızlık mücadelesinin hürriyet ve istiklal coşkusuyla mayalandığı 400 kilometrelik Zafer Yolu’nu tıpkı atalarımızın geçtiği köy ve kasabalardan yürüyerek, 14 günde İzmir’e varacak.