İzmir’de TMMOB’dan CHP’ye asansör denetim eleştirisi

BİRGÜN İZMİR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, CHP’li bir milletvekilinin, CHP’li belediyelerin bazılarını bir akredite muayene kuruluşunun temsilcileri ile birlikte gezerek, asansör denetimleri için protokoller imzaladığını öne sürdü. TMMOB'dan konu ile ilgili bugün yapılan açıklamada, belediyelerin bir kısmının ise, Asansör Kontrol Merkezi ile olan mevcut protokollerini “yukarıdan” gelen yoğun baskı gerekçesiyle yenilemeyi düşünmediklerini beyan ettikleri ifade edildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"31 Mart yerel seçimleri sonrasında İzmir’deki bütün metropol belediyeleri, İzmir genelinde ise 24 belediyeyi yönetmeye hak kazanan CHP’nin bir milletvekili, bu belediyelerin bazılarını bir akredite muayene kuruluşunun temsilcileri ile birlikte pazarlamacı edasıyla kapı kapı gezmiş, bu bilgi fotoğrafları ile birlikte basına da yansımıştır.

Yerel seçimler öncesinde, asansör periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda Odamız Asansör Kontrol Merkezi ile çok sayıda CHP’li belediyenin protokolü bulunmaktaydı. Ancak bu belediyelerin büyük kısmı, bahsi geçen kuruluş ile asansör denetimleri için protokoller imzalamıştır. Belediyelerin bir kısmının ise, Asansör Kontrol Merkezimiz ile olan mevcut protokollerini “yukarıdan” gelen yoğun baskı gerekçesiyle yenilemeyi düşünmediklerini beyan etmeleri ilginçtir. Üstelik söz konusu “yandaş” firmanın yasada öngörülen belediye payı haricinde ilgili belediyelere ve hatta parti genel merkezine belirli bir oranda 'maddi katkıda bulunacağı' iddiaları da kentimizde ayyuka çıkmıştır. Bu noktada, CHP Genel Merkezi ve ilgili belediyeler tarafından yanıtlanmasını talep ettiğimiz sorular şunlardır:

>> İzmir milletvekilinizin belediyeleri birlikte gezdiği asansör muayene kuruluşu sahipleri ile partinizin bir bağı var mıdır?

>> Kamusal denetim olması gereken asansör denetimlerinin partiniz eliyle bir firmaya yönlendirilmesi, partinizin belediyecilik anlayışına uygun mudur?

>> Dikkat çekici biçimde birçok belediyeniz ile kısa süre içinde asansör periyodik muayene protokolü imzalayan akredite muayene kuruluşunca, belediyelerinize ya da partinize yönetmelikte tanımlanan belediye payı haricinde bir maddi katkıda bulunulmuş mudur ya da bulunulacak mıdır? Eğer böyle ise bunun adı rüşvet değil midir?

>> Etik olmadığı nesnel biçimde ortada duran bir davranışla, bir firmanın temsilcisi gibi belediyeleri ziyaret eden, hatta baskı altına alan milletvekiliniz hakkında herhangi bir yaptırımınız olmuş mudur veya olacak mıdır?

>> Mevcut iktidarı “yandaşlarını kayırmak, kollamak, belli bir kesimi maddi açıdan beslemek” ile itham ederken, bunun benzerini yerel iktidarları elinde bulundurduğunuz yerlerde uygulamanız siyaseten etik midir?