İzmir’de TOKİ’nin yaptırdığı konutları kim, nasıl denetliyor?

HABER MERKEZİ

İzmir Bayraklı’da 30 Ekim 2020’deki depremde yıkılan binaların yerine yapılan TOKİ konutlarının kolonlarının parçalanması, Meclis’e taşındı. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “TOKİ’nin yürüttüğü bu projeler denetlenmiyor mu?” diye sordu.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu, geçtiğimiz günlerde Bayraklı’da TOKİ tarafından yürütülen dönüşüm çalışmalarındaki binaların özensiz yapıldığını ve denetlenmediğini duyurmuştu. Yapımı süren bir binanın kolonların parçalandığını gösteren fotoğraflar sosyal medyada da paylaşılmış, büyük tepki çekmişti.


Sağlıksız, dikkatsiz ve özensiz yapılan bu imalatların başka can ve mal kayıplarına neden olabileceğine dikkat çeken CHP Milletvekili Sınır, şunları kaydetti: “Biz yeni inşa edilecek konutların daha sağlıklı, güvenli ve dayanıklı olacağını umuyorduk. TOKİ gibi bir yatırımcı kamu kurumunun amacında; ‘kaliteli, nitelikli ve depreme dayanıklı konut stoku oluşturmaktır’ ifadesi bulunuyor. Söz konusu amacıyla çelişen bir duruma dair ciddi bir iddia var. İzmir’de TOKİ tarafından yapılan konutlarda basına da yansımış olan fotoğraflar kamuoyunu hayli tedirgin ediyor. Bu tedirginliğin ortadan kaldırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi adına Bakan Kurum’u açıklama yapmaya davet ediyorum.”

Sındır, önergesinde Bakan Kurum’a “Yapımına başlanan projelerin denetimi kimler tarafından ne sıklıkla gerçekleştirilmektedir/gerçekleştirilecektir?” diye sordu.

29 KİŞİYE KAMU DAVASI

30 Ekim depreminin ardından başlatılan soruşturmada da gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında 10’u tutuklu 29 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve kamu davası açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, şöyle dendi:

“29 şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılmış olup, bu şüphelilerden 10’u hâlihazırda tutuklu olarak ceza infaz kurumundadır. 17 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Şüphelilerden 1’i hakkında ise yakalama emri çıkarılmıştır. 1 şüpheli hakkında da tedbir talebi reddedilmiştir. Bilirkişi raporlarında kusurları tespit edilen 17 kamu görevlisi hakkındaki evrak tefrik edilerek Memur Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderilmiştir. Maddî gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla başlatılıp sonuçlandırılan soruşturma kapsamında şüphelilerin lehine ve aleyhine olabilecek tüm deliller toplanarak haklarında düzenlenen iddianameler ile kamu davaları açılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”