İzmir’de banliyo hattında hizmet veren İZBAN çalışanları zam teklifleri kabul edilmeyince greve başladı. Belediye vapur ve otobüs sefer sayılarını artırdı. Trafikte yoğunluk yaşandı

İzmir’de trenleri durduran grev

İzmir’de Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında hizmet veren İZBAN’da (İzmir Banliyö Sistemi) 343 işçi dün sabah greve gitti. Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şubesi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamında İZBAN’dan yüzde 19,43’lük zam talebinde bulunmuş ancak talep kabul edilmemişti. Çiğli ilçesindeki İZBAN Genel Müdürlüğü önünde toplanan çalışanlar “Bu iş yerinde grev vardır” yazılı pankartı astı. Polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı grevde çalışanlar, Halkapınar ve Alsancak’ta da pankart astı.

KARIN DOYURACAK ZAM
Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, Alsancak Garo önünde toplanan işçilerle basın açıklaması yaptı. Sendikanın yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan anlaşmak üzere kullandığını, fakat barışçıl yöntemler ile sürdürdükleri görüşmelerin artık tıkandığını belirtti. Ervüz, “İşverenimiz maalesef çalışanlarını en azından enflasyondan koruyacak kadar dahi bir ücret zammı teklif etmedi. 1 yıllık enflasyon yüzde 21.62. İşverenin teklif ettiği kümülatif zam önerisi yaklaşık yüzde 21” dedi.

İşçilerin grev süresince ücret almayacaklarını söyleyen Hüseyin Ervüz şöyle devam etti: “Biz Demiryol İş Sendikası olarak grev seven bir sendika değiliz. 70 yıla yakın geçmişimizde sadece 3 kez grev yaptık. İZBAN çalışanları karınlarını doyuracak ücret almak için grev yapıyor. Hiç kimse işsizliği, ücret almadan yaşamayı başka türlü göze almaz. İşveren her zaman olduğu gibi taşeron eliyle grev kırıcılığı yapmak istiyor. Taşeron personelle sefer yapıyor. Başarma şansları yok. İZBAN işçisi kararlı, dirençli.”


GREV TRAFİĞİ AKSATTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, TCDD ile yüzde 50 ortak olduğu İZBAN’da bu sabah başlayan grev nedeniyle, ulaşımda ek tedbirler uyguladı. Vapur, metro ve otobüs seferleri artırıldı, yeni otobüs hatları açıldı. Tren seferleri ise çok kısıtlı olarak 5 trenle gerçekleşti. Treni kullanmak isteyenler zor anlar yaşadı.