İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 2-11 Eylül tarihlerinde Kültürpark’ta 91. İzmir Enternasyonal Fuarı'yla düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’nun tanıtım toplantısına ev sahipliği yaptı. Soyer, "Terra Madre'de küçük üreticilerimizi ihracatçı haline getireceğiz" dedi.

İzmir'de uluslararası gastronomi fuarı için geri sayım başladı

BİRGÜN EGE

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 2-11 Eylül tarihlerinde 91’inci kez kapılarını açarken, dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’ya da ev sahipliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçileri ağırlayacak İEF ve Terra Madre Anadolu öncesinde programı basın mensuplarına tanıttı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer heyecan verici bir buluşmanın arifesinde ilk sunumu yapmanın gururunu taşıdığını belirterek “İEF bir cumhuriyet mirasıdır. İktisat Kongresi'nin hemen ertesinde Milli Numune Sergisi olarak başlamış, sonra panayıra, ardından da rahmetli Behçet Uz'un üstün gayretleri sonucunda fuara dönüşmüş. Bütün dünya kentleri EXPO peşinde koşar. İzmir de bunun için çok emek verdi, vermeye devam ediyor. Bir taraftan biz 91 yıldır küçük bir EXPO düzenlemeye devam ediyoruz. 91 yıl boyunca kapılarını hiç kapatmamış. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bile açmış. 12 Eylül'de sadece bir gün kapatmış. Bu miras son derece kıymetli... Biz de buna sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

"İZMİR, DÜNYANIN ODAĞINDA"

91 yıldır düzenlenen İEF’nin çıtasını her yıl daha da yükseltmek için çalıştıklarını vurgulayan Soyer, “İEF’yi Terra Madre Anadolu ile bu yüzden buluşturmak istedik. Terra Madre, dünyanın en büyük gastronomi fuarı ama gastronomi sadece lezzetten ibaret değil. Gastronomi tarım, gıda güvenliği, kültür, sağlık, turizm ve küresel iklim kriziyle de ilgili. Aslında hepsinin buluşma noktası. Dünyanın odağında şu anda gastronomi var ve dünya iklim kriziyle beraber gastronomiyi, tarımla beraber gastronomiyi, gıda güvenliğiyle beraber gastronomiyi, turizmle beraber gastronomiyi konuşmaya devam ediyor. 91’inci kez kapılarımızı açarken sadece uluslararası bir fuara ev sahipliği yapmıyoruz, aynı zamanda gündeme de parmağımızı basmış oluyoruz. Son derece heyecanlıyız. Pandemi ve küresel iklim kriziyle kendi kendine yeten bir ekonominin ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Hepsi iç içe geçti ve bu vesileyle İzmir, dünyanın odağında İzmir yerini alıyor. Bununla büyük gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

"İZMİRLİ MARKASI GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR"

Soyer, “Başka Bir Tarım Mümkün” derken Mustafa Kemal Atatürk'ün “Tam bağımsızlık, kendi kendine yeten bir ekonomiyle mümkündür” sözünden feyz aldıklarını ifade etti. Ülkenin bu durumdan giderek uzaklaştığını söyleyen Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Politikasızlıkla, tarımın başıboş kalmasıyla kendi kendine yeten ekonomi olmaktan uzaklaştık. Bu yüzden Terra Madre'de küçük üreticilerimizi ihracatçı haline getireceğiz. Geçen ay Bademler köyünde kesme çiçek ihracatı yapan kooperatifimiz Hollanda borsasında ilk satışını gerçekleştirmişti. Büyük gurur duyduk. Terra Madre'de de ilk defa İzmirli markasıyla, Çoban Haritası vesilesiyle çobanlardan aldığımız süt mamullerini ilk kez görücüye çıkartacağız ve ilk kez ihracatını gerçekleştireceğiz. Küçük üreticimiz İzmir'de ihracatçı olmaya başlıyor.”

İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ise İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 91 yıldır kapılarını aralıksız açtığını ve bir Cumhuriyet mirası olduğunu söyleyerek “Bu devamlılığın sırrı fuarın Türkiye’yi dünyaya dünyayı da Türkiye’ye bağlaması, tanıtması. İEF, bu misyonunu bu yıl da sürdürecek. Başkan Tunç Soyer’in ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonu doğrultusunda bu yıl Terra Madre’ye de ev sahipliği yapacağız. İEF ve Terra Madre’de 43 ülkeden 389 katılımcıyı ağırlayacağız. Yabancı katılımcıların yanı sıra yerli kooperatifler, üretici birlikleri ve küçük üreticiler, Slow Food birlikleri ürünlerini sergileyecek. Dünyanın lezzetleri İzmir ile, İzmir’in lezzetleri dünyayla buluşacak” dedi.

FUAR HAKKINDA

91. kez yapılacak İzmir Enternasyonal Fuarı İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenecek. Fuarın ana sponsoru Folkart, etkinlik sponsoru Migros, medya sponsoru ise Kafa Radyo oldu. Fuarın giriş ücretleri tam 8 TL, öğrenci 3,50 TL olarak belirlendi. Etkinlikler 16.00-23.00 saatleri arasında düzenlenecek.

ief.izfas.com.tr adresinden Mogambo Geceleri, Açık Hava Tiyatrosu etkinlikleri ve LOL TBF Türkiye Büyük Finali 2022 için alınan giriş biletleri üzerindeki QR kodu, fuar giriş kapılarında gösterilerek ücretsiz giriş yapılabilecek.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ İZMİR’DE: TERRA MADRE ANADOLU

1986 yılından bu yana Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre, bu kez İzmir’den dünyaya seslenecek. Dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre, Türkiye’de ilk kez İzmir’de “Terra Madre Anadolu” adıyla düzenlenecek.