Türkiye’de son dönemde uyuz hastalığının artarken İzmir’de özellikle Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar’da uyuz hastalığının 2 kat arttığı belirtildi. Hastalığa yakalanan yurttaşlar ilaç bulamamaktan şikâyetçi

İzmir'de uyuz vakaları 2 kat arttı: Yurttaşlar ilaç bulamamaktan şikâyetçi!

AYCAN KARADAĞ

Türkiye’de son dönemlerde uyuz hastalığının arttığı gözlemlendi. İzmir’de ise kalabalık ilçelerden Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar da hastalığın daha yoğun olduğu gözlemlendi. Hastalığın nedeninin ise piyasada ilaçların tükendiği iddia edilirken Sağlık Bakanlığı stoklarında ilaç olduğunu ifade edildi. Hastalığa yakalanan vatandaşlar ise, ilaç bulamamaktan şikâyetçi.

2 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

BirGün’e konuşan İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyon Başkanı Nuri Seha Yüksel, sahada çalışan birisi olarak uyuz vakalarında bir artış olduğunu gözlemlediğini dile getirerek, “Bu artışın sebebine baktığımızda bir dönem İzmir’de uyuz için ilaç bulunamadı. Bulunmadığı vakaların iyileşme süreci uzadı. Uyuz etkenine karşı kullandığımız ilaçlar etkisiz kalmaya başladı. Uyuz hastalığının direnci artmaya başladı. Böyle olunca ilaçların yetersiz kaldığı bir durumda oluşuyor. Hastalıkla ilgili bölgesel bir fark yok. Daha önceki rakamlara göre baktığımızda uyuz vakaları 2 kat artış gösterdi. Bu hastalık kişiler arası temasla bulaşıyor” şeklinde konuştu.

Kontrolsüz göçmen politikasının da uyuz vakalarındaki artışa neden olduğu belirtiliyor. Yüksel, şunları ifade etti: “Artışın sebeplerine baktığımız zaman kalabalık ortamlarda yaşantı oluşmaya başladı. Ekonomik yetersizlikler yüzünden insanlar bir arada yaşamaya başladı. Temaslar artınca vakalar da arttı. Göçmenlerin gelmesi ve topluca yaşamları bulaşıcılığı arttırmış olabilir. Birbirinin kıyafetini giymek, ikinci el kıyafet kullanımı, beraber uyumak, hijyensizlik gibi faktörler etkili olmuş olabilir. İnsanlar bu hastalıkla karşılaşınca kaşınmaya başlıyor, daha sonra enfeksiyon oluşuyor. Ne kadar temas o kadar uyuz vakası.”

2 GÜNDE BİR UYUZ HASTASI GELİYOR

Buca’da Eczacılık yapan Oral Dünyaoğlulları ise, “Uyuz hastalığında ciddi bir artış var. Ama yetkiler bu konu ile ilgili bir şey demiyor. Bundan bir sene öncesinde bana bir tane bile uyuz vakası gelmez iken şimdi 2 günde bir uyuz hastası geliyor. Bizden ilaç yapar mısınız diye talep geliyor. Bu hastalığın ilacı vazelin ve kükürttür. Biz bunun karışımını yapıyoruz. Halk bu ilacı eczanelerden talep ediyor. Hazır ilaçta ise stok sıkıntısı var” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen Konak’ta yaşayan 2 çocuk babası bir vatandaş, “Hastalık küçük çocuğumdan bulaştı. Sadece bana değil kardeşi ve annesine de bulaştı. Çocuklar arasında son dönemde yaygınlaşmış. Başka ailelerde de hastalık olduğunu duyduk. Ailemde hastalık geçti ama benim hastalığım 2 aydır geçmedi. İlaç bulamadık. Organik ilaçlar ile çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi'nde ismini vermek istemeyen bir öğrenci de, “Ben yaklaşık bir ay önce uyuz hastalığı yaşadım. İlk zamanlarda vücudumda kaşıntılar hissettim. Daha sonra bu kaşıntılar yara olmaya başladı ve o zaman doktora gitmeye karar verdim. Kaşıntıları ciddiye almamıştım. Hastalık tensel temasla bulasan bir hastalıkmış. Bana da cinsel bir münasebet sonucu bulaştı. İlaç tedavisi ile de geçti. Çok basit bir kaşıntı gibi düşünmemek bir doktora başvurmak gerekir” diye ifade etti.