İzmir’de vakalar rekor üstüne rekor kırıyor

Berkay SAĞOL

Omicron varyantı İzmir’i de esir aldı. Kentte 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısı, 18-24 Aralık haftasında 68,54 iken 24-31 Aralık haftasında 323,3’e çıktı, 1-7 Ocak haftasında ise 574,85’e tırmandı. Böylece İzmir’de Covid-19 vaka sayısı, son üç haftada neredeyse 9’a katlandı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de kentteki vaka artışına dikkat çekerek, net sayı vermek istemediğini ama son iki gündür kentin kendi rekorunu kırdığını söyledi. Köşger, şöyle konuştu:

“İzmir’de geçen sene yaşanan deprem sonrası yaşadığımız bir pik vardı. Deprem dönemi herkes sokağa çıktığı için hastalığı birbirine bulaştırmıştı. O pik nokta aşıldı. İki gündür İzmir kendi rekorunu kırıyor. Vefat sayıları da artıyor. Ölüm oranı eskiye göre daha düşük ama vaka sayıları yükseldiği için vefat oranı da artıyor.”

‘YİNE KRİZ YAŞANACAK’

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı da BirGün’e yaptığı açıklamada, salgının bu noktaya gelmesinin sürpriz olmadığına dikkat çekti. Op. Dr. Çamlı, şunları kaydetti: “Tüm dünyada ciddi vaka artışları yaşanırken Türkiye’de de bunun olacağı biliniyordu. Bütün ülkeler bu tehlikeye yönelik ek tedbirler aldı. Ülkemizde ise hiçbir önlem alınmadı, hatta PCR testi gibi bazı var olan tedbirler kaldırıldı. Açıklanan vaka sayılarına göre İzmir’de 8-9 kat bir artış var; ancak buna karşın hiçbir ek tedbir hayata geçirilmiyor.”

Vali Köşger’in açıklamalarını da değerlendiren Op. Dr. Çamlı, “Bu açıklama olayın ciddiyetini göstermekte. Artış olduğunun söylenmesi oldukça önemli. Keşke günlük vaka sayısının kaç olduğu da söylenseydi, keşke tüm veriler şeffaf şekilde paylaşılsaydı. İzmir’de sahadan aldığımız veriler, hastanelere başvurunun ve yatışlardaki artışın arttığı yönde. Geldiğimiz noktada tekrar yeni servisler açmak zorunda kalıyoruz. Artışlar bu hızla giderse sağlık sisteminde tekrar bir kriz yaşanacak” dedi.