İzmir'de yapımı devam eden 32 katlı bir Viven Tower inşaatında kurulu vincin devrilmesi sonucu 6 işçi can verdi. Faciada 4 işçinin kimliği tespit edilirken, 2 kişinin kimliği dahi net olarak tespit edilemedi. Olaya ilişkin 3 kişinin gözaltına alındığı, vinç firması sahibi hakkında da gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Olayın ardından açıklama yapan işçi yakınları, kazanın gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için yaşandığını kaydetti.

İzmir'de vinç faciası: 6 işçi öldü, 2'sinin kimliği tespit edilemedi!

İzmir'de yapımı devam eden 32 katlı bir Viven Tower inşaatı, işçilere mezar oldu. İnşaatta vincin devrilmesi sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi.

Daha önce 4 işçinin yaşamını yitirdiğini açıklayan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, son yaptığı açıklamada "An itibarıyla bahse konu inşaatta enkaz altında kalan 2 vatandaşımızın daha cansız bedenlerine ulaşılmış olup toplam vefat sayısı 6 olmuştur. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm İzmirli hemşehrilerimize sabır ve metanet diliyorum" dedi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Ölen 6 işçinin İzmir Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi işlemleri sürerken, 4 işçinin kimliği tespit edilebildi. Faciada 2 işçinin kimliği dahi tam olarak tespit edilemedi.

Yıldırım Sarı, Fesih Çiftçi ve Baykal Gündüz'ün dışında evli, 2 çocuk babası Aslan Akkaya (38) ile Ali Şükrü Duru'nun (42) da ölenler arasında olduğu belirlendi.

Vücut bütünlüğü bozulmuş olan diğer kişinin cenazesinin üzerinden Hakan Bağ adına düzenlenmiş aşı kartı çıktı. Cesedin Bağ'a ait olup olmadığının araştırıldığı bildirildi.

Yıldırım Sarı'nın Bitlis, Baykal Gündüz'ün Ankara, Aslan Akkaya ve Ali Şükrü Duru'nun cenazelerinin ise İstanbul'da toprağa verileceği öğrenildi.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin 3 kişi gözaltına alındığını bildirdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı verilen projenin ana firma yetkilisi, şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanı, İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

Vinç firması sahibi hakkında da gözaltı kararı verildiği, bu kişinin İstanbul'da ikamet ettiği öğrenildi.

Kazaya ilişkin ön bilirkişi raporunun da savcılığa sunulduğu belirtildi.

"GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMADI"

Öte yandan olayda hayatını kaybettiği belirtilen Fesih Çiftçi'nin avukatı Mehmet Harun Elçi, olayın iş kazası olarak lanse edilmeye çalışıldığını, ancak işverenin kusuru ve ihmali neticesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Şantiyede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını söyleyen Elçi, kule vincin altında yaşam alanı olmaması gerektiğine dikkat çekti. Fesih Çiftçi'nin kuzeni Emrah Siler ise "Daha kaç can gidecek. Bugün 6 kişi yarın başka bir sayı. Para, hırs için bu yapılanlar yeter. O kadar çocuk yetim kaldı. Canımız yanıyor. Çoluk çocuk perişan olduk. Vinç devrilmese dahi, 30. kattan konteynerlerin üzerine küçük bir taş parçası düşse dahi yine ölümlü kaza olur. Vinç baştan başa bir hata" diye konuştu.

izmir-de-rezidans-insaatinda-vinc-devrildi-can-kaybi-6-ya-ulasti-1107678-1.

İŞÇİLER, KONTEYNERİN TAŞINMASINI İSTEDİ

DHA'nın haberine göre, işçilerin kaza öncesi, yatakhane olarak kullandıkları konteynerlerin inşaat alanının yakınında bulunmasının güvenliği olmadığını söylediği ifade edildi. İşçiler, inşaattan düşebilecek herhangi bir parçanın can güvenliğini tehdit edebileceğini belirterek başka bir yere taşınmasını talep ettikleri ileri sürüldü.

NE OLMUŞTU?

Kamil Tunca Caddesi'nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı bir rezidans inşaatında kurulu vinç, dün 17. 35 sıralarında 19. kat seviyesinde kırılarak yıkılmıştı. 2 vinç operatörü olay yerinde hayatını kaybederken vinç parçaları işçilerin kaldığı konteynerin üzerine düşmüştü.

Vali Köşger, kazada 2'si vinç operatörü, 2'si de işçilerden olmak üzere 4 işçininhayatını kaybettiğini, kayıp olduğu değerlendirilen 2 kişinin daha olduğunu açıklamıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatmış, 2 cumhuriyet savcısının görevlendirildiği bildirilmişti.

(AA-DHA)