İzmir'de toplu ulaşımda 90 dakika uygulamasında gündeme gelen değişiklik İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı'nda kabul edildi

İzmir'de yeni toplu ulaşım uygulaması kabul edildi

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 11 Ağustos 2008 tarihinden bu yana sürdürdüğü, 90 dakika uygulamasına yeni düzenleme İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda kabul edildi.Yapılan değişikliğe göre, toplu ulaşımdaki ilk biniş ücretleri, tam tarifede 3,56 TL'den 3,46 TL'ye çekilecek. Birinci ve ikinci aktarmaların her biri için 50'şer kuruş ödenecek. İkinci aktarmadan sonra ise herhangi bir ücret alınmayacak.

Oy çokluğuyla kabul edilen değişiklik sonrası toplantıda söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplu ulaşımın Ankara ve İstanbul'dan daha ucuz olduğunu ifade ederek, "Türkiye'deki üç büyükşehirdeki en düşük toplu ulaşım ücreti İzmir'dedir. Gerçekten geçen yıl aynı dönemine göre son beş ay içinde hasılatımızda 225 milyon TL gibi bir kayıp var. Bu benim babamın parası değil. İzmirlinin parası. Bu çok büyük bir kayıp. Pandemi nedeniyle sonuçta 225 milyon TL gibi bir kayıp sadece toplu ulaşımda. Diğerlerini saymıyorum bile. Uzaydan gelmiyoruz derken kast ettiğim şey şu. Dolardaki artış yüzde 35, Euro'da yüzde 40, altında yüzde 97. Türkiye'de her şeyin fiyatında çok ciddi bir artış var. Bunun dışında yaşamayız. Biz kamu yararına hizmet veren bir dernek veya vakıf değil, belediyeyiz. Geliri ve gideri dengelemek zorunda olan bir kamu kuruluşuyuz. Yatırım yapma, hizmet yürütme mecburiyetimiz var. Çarkın bir şekilde dönmesi lazım" dedi.