İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri yıllardır süre gelen ve hala çözülmemiş olan ulaşım sorunlarının çözülmesini istiyor. Bu sorunun çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve üniversite yönetiminin harekete geçmesini bekliyor.

İzmir’de yönetimler değişiyor, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün ulaşım sorunu çözülmüyor

ARDA ÖZARDA

Ulaşım sorununun yeni olmadığını çok uzun yıllardır bu sorunun var olduğunu söyleyen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü makine mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Adacan Akkan, “İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri olarak çok ciddi bir ulaşım sorunumuz var; Fahrettin Altay'dan okulumuza direkt olarak gelen bir otobüs veya dolmuş mevcut değil. Her gün 30 dakikalık yolu 1,5 saatte gidiyoruz.

Konum itibariyle zaten ulaşımı zor olan bir okulda okuyoruz, bir de buna ulaşımdaki çözümsüzlük eklendiğinde durum bizler için eğitim öğretimden çok, bir tür eziyete dönüşüyor. Okula ulaşım konusunda en çok kullanılan araç Fahrettin Altay'dan kalkan minibüsler. Bu minibüsler Fahrettin Altay'dan kalkıp önce Narlıdere daha sonra Güzelbahçe ondan sonra Urla Devlet Hastanesi tarafından geçip en son İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne ulaşıyor.

Minibüslerin fiyatı öğrenciler için 6 TL. Ortalama yol 1 saat ile 1 saat 15 dakika sürüyor minibüsle. F.Altay'dan kalkan bir diğer araç 982 numaralı Eshot otobüsü. Bu otobüs dolmuş güzergâhına ek olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ' den önce bir köye daha girdiğinden ulaşım süresi dolmuşlara göre biraz daha uzun sürüyor. Başka bir tercih olarak okula servis imkânı var fakat onların da fiyatı 550 ₺ civarında malumunuz ki Türkiye şartlarında her aile bu parayı karşılayabilecek güce sahip değil” dedi.

'TUNÇ SOYER SÖZÜNDE DURMADI'

22 Ağustos günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in düzenlediği halk buluşmalarına katıldıklarını orada bu ulaşım sorununun çözüme kavuşacağı sözünü aldıklarını fakat hiçbir çalışma göremediklerini söyleyen Adacan Akkan, “Aslında bu sorunun Tunç Soyer'den öncesi de var çünkü bu sorun İYTE kurulduğundan beri var olan ve gelen belediye başkanlarının ısrarla çözmediği bir sorun haline geldi. Ulaşım toplantısına gelirsek, oraya giden öğrenciler olarak aslında umutluyduk.

Bu toplantıda dikkat çekmek için bir pankart hazırladık, amacımız protesto etmek değil insanların ve orada bulunan başta Tunç Soyer olmak üzere ulaşım müdürleri ve Büyükşehir'de görev alan insanların ilgisini çekmekti. Toplantı başladı, pankartımızı açtık bir süre sonra sözümüzü aldık ve sorunumuzu düzgün bir şekilde anlattık. En son talebimizi ekledik.

Sayın Soyer yeni dönem başladığında ulaşım sorununun kalmayacağını, bize sürprizlerinin olduğunu ve bunları yakın zamanda açıklayacağını söyledi. Yeni dönem başladı hatta 3 ay geçti ne bir proje açıklandı ne bir çözüm bulundu. Anladığımız kadarıyla sürprizi hiçbir şey yapmayarak bizi şaşırtmakmış. Özet olarak Tunç Soyer sözünde durmadı ama bu sorunu çözerek hala sözünde durma şansı mevcut” diye konuştu.

izmir-de-yonetimler-degisiyor-izmir-yuksek-teknoloji-enstitusu-nun-ulasim-sorunu-cozulmuyor-648475-1.

'TEK İSTEDİĞİMİZ OKULA DİREKT GİDEN BİR ESHOT SEFERİ'

Aslında bu sorunun çözümünün çok basit olduğunu söyleyen makine mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Cenk Kekikçiler, “Bizim talebimiz Fahrettin Altay’dan direkt olarak söyleyen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne gelecek ESHOT ekspres otobüs seferidir. Bu çözüm oldukça basit ve öğrencilerin sorununa en uygun çözümdür.

Biz bunu ulaşım konferansında da dile getirdik. 27 yıldır bu sorunun bu kadar basit bir çözümü varken çözülmemesi bizim kafamızda oldukça büyük soru işaretleri uyandırmaktadır. Zira kendine sosyal demokrat diyen bir belediye, öğrenci sorunlarını görmezden gelmemelidir.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü şuan Türkiye'de bulunan 10 araştırma üniversitesinden biridir ve Ege bölgesinde bulunan tek teknik üniversitedir.

İYTE öğrencilerinin böyle bir tecrit altında bırakılmasının ve burada bulunan öğrencilerin bu sorununun ısrarla çözülmemesinin sebebini hiçbir şekilde anlayamıyoruz ” dedi.

izmir-de-yonetimler-degisiyor-izmir-yuksek-teknoloji-enstitusu-nun-ulasim-sorunu-cozulmuyor-648473-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.