İzmir'de Turan istasyonu yakınında bir yük treninin 4 vagonunun raydan çıkması nedeniyle Halkapınar-Çiğli arasında İZBAN seferleri gerçekleştirilemiyor. BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, "Tüm uyarılarımıza rağmen plaktorna kurulmadı ve lokomotif ters gitmek zorunda kaldığı için bu kazalar oluyor" dedi.

İzmir'de yük treni raydan çıktı

Berkay SAĞOL

İzmir'den Manisa istikametine giden bir yük treninin 4 vagonu Turan istasyonuna gelmeden makas değişimi olan bölgede raydan çıktı. Bölgede çalışma başlatan ekipler, treni hatta almak için çalışmalarına devam ediyor.

Öte yandan İZBAN'dan yapılan açıklamada, hat üzerinde yaşanan sorun nedeniyle Turan istasyonundan tren geçişinin sağlanamadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Aliağa yönünden gelen trenlerimiz Çiğli, Torbalı yönünden gelen trenlerimiz Halkapınar İstasyonu'nu son istasyon olarak kullanıyor. Halkapınar-Çiğli arasında ise otobüslerle takviye yapılıyor."

İZBAN seferlerinin yanı sıra, İzmir - Eskişehir seferini yapacak Ege Ekspresi seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Ayrıca, İzmir - Uşak Bölgesel Yolcu Treni, İzmir - Alaşehir Bölgesel Yolcu Treni ve Alaşehir - Manisa Bölgesel Yolcu Trenleri iptal edildi.

izmir-de-yuk-treni-raydan-cikti-907521-1.

UYARILARA RAĞMEN PLAKTORNA KURULMADI

BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol BirGün'e yaptığı açıklamada, "Bugün meydana gelen vagon lokomotiflerin raydan çıkması, İZBAN trenlerinin çalışmadığı bir saatte olması, makinist arkadaşlarımızın makastan çok yavaş girmeleri ve dikkati sayesinde ucuz atlatılmıştır. Olay henüz çok taze kurumumuz gerekli soruşturmaları tamamladıktan sonra kazanın sebebi ortaya çıkacaktır. Kaza sebebiyle ilgili şu anda bir şey söylemek yanlış olur. Ancak şunu da belirtmeliyiz. Raydan çıkan vagonların yaklaşık 800 metre bu şekilde gitmesi ve lokomotiflerin ters olarak seyretmesi daha büyük olaylara neden olabilirdi. Ters şekilde giden lokomotiflerin görüş açısı çok azdır. Özellikle hemzemin geçitlerde bu çok önem arz etmektedir" dedi.

izmir-de-yuk-treni-raydan-cikti-907522-1.

Raydan çıkan vagonların olduğu tren lokomotifinin ters şekilde seyrettiğini belirten Akyol, "Bu lokomotiflerin kabininde yardımcı makinistin olduğu kısımda bulunan davlumbaz nedeni ile lokomotifin ters gittiği durumlarda görüş açısı tamamen kapalıdır. Biçerova'da ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde lokomotifleri döndürmeye yarayan plaktorna olmadığından tren ya gidiş de yada geliş de ters gelmek zorunda kalmaktadır. Bu da kaza riskini artırmaktadır. Personel itiraz bile edememektedir. Bu bölgelere plaktorna kurulması gerektiği sendikamız tarafından daha önce hem şifai hem de yazılı olarak rapor halinde 2020 Ekim ayında TCDD Taşımacılık A.Ş İzmir Bölge Müdürlüğüne bildirilmiştir. Bölge Müdürlüğü Biçerova’da plaktorna yapılma çalışmalarının başlamış olduğunu bildirmesine rağmen hala devreye alınmamıştır" diye konuştu.