İzmir Bornova’nın Pınarbaşı Mahallesinde bulunan ve 3 bin işçinin çalıştığı BMC Otomotiv fabrikasında artan Covid-19 vakaları sonrası üretime 1 hafta ara verildi.

İzmir’deki BMC fabrikasında vakalar artınca üretim durdu

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de Ethem Sancak ve Katar Ordusu ortaklığında Pınarbaşı’nda faaliyet gösteren otomotiv fabrikası BMC’de Covid-19 vakalarının artması sonrası üretime 1 hafta ara verildi. 5 gün önce BMC’de hiç vaka olmadığını ve en güvenilir yer olduğunu belirten Türk Metal Sendikası’nın İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, vakalar artınca tedbir amaçlı üretimi durdurma kararı aldıklarını belirtti.

Pozitif vakaların artması ve BMC’nin üretimi durdurma kararıyla ilgili BirGün’e konuşan Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, “Şunu söylemeliyim, biz tedbir amaçlı bu kararı aldık. Bayram öncesine kadar BMC’de vakamız yoktu, bayram sonrası bazı vakaları gördükten sonra yönetim ile görüşüp bir tedbir kararı aldık. Pazartesiden itibaren tüm işçilere test yapılacak. Öncelik insan sağlığı. Kimseyi riske sokmamak için 1 hafta üretimi durdurduk. Net bir sayı veremiyoruz çünkü ilk testi pozitif ikincisi negatif çıkan çok insan var. Biz İzmir’de örgütlü olduğumuz yerlerde pandeminin başından bayrama kadar 30-35 vaka kıvamındaydık. Bayramdan sonra da vakalar buraya yakınlaşınca bu tarz kararlar aldık. Üretimin durduğu bu süreçte işçi arkadaşlar paralarını eksiksiz alacak. Bizim işçi arkadaşlarımızdan tek istediğimiz bu bir haftayı tatil olarak görmemeliler, dikkat etmeliler” diye konuştu.

"BMC’NİN SIKINTILI DURUMU YOK"

Beş gün önce Ege’de Son Söz isimli internet sitesine konuşan Öcal, fabrikada vaka olmadığını ve en güvenilir yerin BMC olduğunu ifade etmişti. Öcal, “İzmir’de örgütlü olduğumuz fabrikaların bazılarında testleri pozitif çıkan işçi arkadaşlarımız var. Ancak bu sayı koca İzmir’de toplamda 12 bile değil. Hastanede yatan herhangi bir üyemiz de yok. Tedbir amaçlı karantinaya alınması gereken arkadaşlarımız var ise karantinaya alınmalarını sağlıyoruz. Şu an İzmir’de fabrikalar en güvenli yerler… BMC’de de dahil olmak üzere örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde gerekli tedbirler alınıyor. Tesislerde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına maksimum dikkat ediliyor. Yemekhanelerde de işçi servislerinde de maksimum duyarlılık sergileniyor. Çalışanlarımız arasında sağlık çalışanı eşi olan üyelerimiz var. Bir şey olduğunda temaslı olan herkesi 14 gün karantinada kalmalarını sağlıyoruz. Ancak dışarıdaki hayatına dikkat etmeyen arkadaşlarımız olabilir. Buralardan kaynaklı olarak bazı vakalar yaşanabilir. Uyarılar temsiler hem de ilan panolarında yapılıyor. Maskelerin düzenli kullanılması ikazlar yapıyoruz. Diğer fabrikalarda da aynı işlemleri yapıyoruz. BMC’nin sıkıntılı durumu yok” demişti.