Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için geçen yıl İzmir’deki eyleme polisin müdahale ederek gözaltına altığı 45 kişi için kovuşturmaya yer yok kararı verildi.

İzmir'deki Boğaziçi gözaltılarında takipsizlik kararı

Berkay SAĞOL

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan ve 6 buçuk ay sonra görevinden alınan Melih Bulu’yu 3 Şubat 2021 tarihinde İzmir Alsancak’ta protesto ederken polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınan 45 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Gözaltına alınan kişilere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ suçundan soruşturma açıldı.

Kararda “Yasadışı gösteriye ilişkin güvenlik güçlerince ihtarda bulunmasından sonra makul sürede dağılmayıp, ısrarla gösteriye devam etmek isteyerek kolluk görevlilerine karşı cebir ya da tehdit kullanarak direndiklerini gösterir mahiyette kamu davası açmaya yeter düzeyde delil bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle şüphelilere isnat edilen suçtan kamu davası açmayı gerektirir yeterliğe ulaşan somut bir delil elde edilememesi dikkate alınarak açıklanan gerekçeler doğrultusunda kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.

6 KİŞİ HAKKINDA İDDİANAME HAZIRLANDI

Öte yandan eylemde gözaltına alınan 6 kişi hakkında kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ ile ‘görevi yaptırmama için direnme ve hakaret’ suçlarından cezalandırılmaları talebiyle İzmir Asliye Ceza Mahkemesine hitaben iddianame hazırlandı.