İzmir'deki kayyum eylemine polis saldırısı: 26 avukat gözaltına alındı

BİRGÜN İZMİR

İzmir’de, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atanması üzerine basın açıklaması yapmak isteyen 26 avukat ve bir gazeteci darp edilerek gözaltına alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) çağrısı ile bugün İzmir Adliyesi’nde basın açıklaması yapmak isteyen avukatlara polis izin vermedi.

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine kayyım atanması ve İzmir’de valilik tarafından alınan 10 günlük eylem yasağına ilişkin kararını protesto etmek için Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen 26 avukat ve Seyri Sokak Muhabiri Oktay İnce darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlar Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Gözaltına alınan avukatların isimleri şöyle:

Bahattin Özdemir, Fırat Sandalcı, ÖHD Eş başkanı Fatma Demirer, İHD Şube Başkanı Zafer İncin, Mecit Yıldırım, Nezahat Akın, Şükran Eroğlu, Sozdar Ortaç, Mehmet Baran Selanik, Dilan Gündüz, Hatice Aslan Atabay, Yunus Emre Güneş, Sadiye Unutur, Leyla Çelik, Ferhat Konur, Emel Diril, Veysi Çetin, Şule Hızal Arslan, Erdoğan Akdoğdu, Aysun Kilivan Sidal, Gül Kireçkaya, İmdat Ataş, Nergiz Tuba Arslan, Hazal Aydın, Ertan Güngör ve Seyri Sokak muhabiri Oktay İnce.

Gözaltılardan sonra açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlı, polisin sert şekilde müdahale etme hakkını bulmasının vahim olduğunu belirterek, İstanbul, Ankara gibi şehirlere de kayyım atanabileceğinin sinyallerinin verildiğini ifade etti. Katırcıoğlu şunları söyledi:

“Bizim basın açıklaması yapma hakkımız vardır ve arkadaşlarımız bu haklarını kullanmak üzere buraya geldiler. Fakat gördüğümüz gibi ben dahil buradaki herkesi hırpalamak noktasına gelindi. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarını alan anlayışın yaygınlaşacağına dair İzmir, Ankara ve İstanbul’un belediye başkanlarını da görevden almak üzere bir planın parçası, bunu yaşıyoruz. Onun için mümkün olduğunca serinkanlı olalım. Bu mücadele burada bitmeyecek, o nedenle serinkanlı olalım. Gerçekten demokrasiden özgürlükten yana olan insanların yan yana gelmesine çalışalım. Çünkü bunları geriletmek iktidarını sonlandırmanın yolu özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaktan geçiyor ve bizlerin belli bir güç birliği içinde olmamızdan geçiyor. Bunları görünce daha da yan yana durmaya çalışalım.”

Öte yandan, avukatların Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde işlemlerinin bitmesinin ardından salıverilecekleri öğrenildi.

izmir-deki-kayyum-eylemine-polis-saldirisi-26-avukat-gozaltina-alindi-615575-1.

izmir-deki-kayyum-eylemine-polis-saldirisi-26-avukat-gozaltina-alindi-615576-1.

izmir-deki-kayyum-eylemine-polis-saldirisi-26-avukat-gozaltina-alindi-615577-1.