İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, “Savaş ve yıkım politikaları kaybediyor. Kaybetmeye devam edecek” denildi.

İzmir’den barış çağrısı: Savaş politikaları kaybedecek

BİRGÜN/ EGE

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “82 yıl sonra bizler 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü selamlarken, emperyalist dünyanın güçleri halklara savaş ve zorbalığı dayatmayı sürdürüyor. Emperyalist ülkeler, iktidarını sürdürmek için savaşı bir yol olarak görenler, savaşların doğurduğu insanlık dramını görmezden gelmeye devam ediyor. Dünya ve bölge halkları, bir Dünya Barış Günü’ne daha savaşların kuşatmasında, barışa susamış olarak giriyor” dedi.

Savaş sonucu ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara vurgu yapan Sarı, “Suriye, Afganistan ve Libya başta olmak üzere, yaşanan güç ve iktidar savaşlarında en çok kaybedenler; işçiler, kadınlar ve çocuklar oldu. Savaş; silah sanayisi için kâr, halk için yoksulluk ve ölüm demektir. Halklara ‘ulusal çıkarlar’ diye yutturulmak istenen savaş politikalarının işçi sınıfına ve ezilen halklara zerrece yararının olmadığının artık üstü örtülemiyor. Süren savaşlar, acı ve gözyaşı getirmekle kalmıyor, yaşamın her alanına sirayet ederek büyük ekonomik ve sosyal sorunlara da yol açıyor, devasa göçlere ve ekolojik yıkıma neden oluyor. Savaş, havalanmakta olan bir uçağın kanatlarına tutunarak kaçmaya çalışmak gibi acıtıcı, çaresiz ve ölümcül oluyor” diye konuştu.

Sarı, şunları kaydetti:

“Tek adam yönetimi yapay kutuplaşmalarla ülkeyi gerilimlere sürüklerken Kürt sorununa ilişkin geleneksek inkâr çizgisini devam ettiriyor. Kayyum sistematiği ve kitlesel tutuklamalarla Kürt halkının iradesi yok sayılıyor. Taliban meşru görülürken 6 milyon insanın oy verdiği HDP terörist olarak hedefe konuyor. Siyasal cinayetler ve ırkçı saldırılar Cumhur İttifakı’nın kışkırtıcı kutuplaştırıcı politikaları ile desteklenirken halklar, tüm bu kışkırtmalarla ile savaşsız, çatışmasız bir ülkenin mümkün olmayacağına ikna edilmeye çalışılıyor. Oysaki Kürt sorununun Kürtlerin kimliğiyle, diliyle, eşit hak ve özgürlükler temelinde çözülmesi demokrasi ve barışın bir arada yaşamanın teminatı olduğu her geçen gün daha çok anlaşılıyor. Savaş ve yıkım politikaları kaybediyor. Kaybetmeye devam edecek.”

DENİZLİ'DE BASIN AÇIKLAMASI

1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle Denizli'de de basın açıklaması düzenlendi. Candoğan Meydanı'n da düzenlenen toplantıda KESK adına BES Şube Başkanı Yusuf Yurdakul bir konuşma yaptı.

izmir-den-baris-cagrisi-savas-politikalari-kaybedecek-916894-1.