İzmir’de yaşam savunucuları zeytinliklerin madene, sit alanlarının da talana açılmasına karşı dava açarak ortak bir açıklama yaptı.

İzmir’den doğayla yan yana durma çağrısı

BİRGÜN EGE

AKP’nin önce zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açmasına, daha sonrada “Nitelikli Doğal Koruma Alanları”nda Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan faaliyetlere izin veren bir yönetmelik değişikliği yapılmasına İzmir’den tepki geldi.

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma ve Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, EGEÇEP ve Salihli Çevre Derneği tarafından İzmir Bölge Adliyesi Güney kapısında ortak açıklama yapıldı.

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, siyasi iktidarın yasa değişikliğine dahi gerek görmeden, Meclisi ve toplumu bypass ederek şirketlerin sermaye birikimini artırmak ve daha fazla kar elde etmelerini sağlamak için yaşam alanlarını, doğal alanları talana açmaya devam ettiğini söyledi.

Yağmacıların, talancıların ve rantçıların tarih sahnesinden silindiğini, Ölmez Ağacı’nın öyküsünün hiç bitmediğinin farkında olduklarını belirten Yücel, “Bizler; geleceğine, doğasına ve insanına sahip çıkan meslek örgütleri, dernekler, sivil toplum kuruluşları olarak, sermayenin yasalar nedeniyle dokunamadığı; ranta ve talana açamadığı zeytinliklerin, bir yönetmelik değişikliği ile maden şirketlerine peşkeş çekilmemesi için mücadele etmenin tarihi bir yükümlülük olduğunun bilincindeyiz” dedi.

Yücel, “Ölmez yani Zeytin, yüzyıllar önce Homeros’un kulağına şöyle fısıldamıştı: ‘Herkese aitim ve kimseye ait değilim; siz gelmeden önce buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.’” dedi ve ekledi: “Bu nedenle, Ölmez’in sözlerini gerçek kılabilmek, sit alanlarının talan edilip bozulmadan, aynı güzel dokularıyla gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayabilmek için İzmir Barosu’nun çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları olarak, gerçekleştirilmek istenen bu kıyım ve yıkıma karşı her iki yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açtığımızı kamuoyu ile paylaşıyor, tüm yurttaşlarımızın ‘ama’sız desteğini bekliyoruz.”