İzmir Seferihisar'da deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 6.6, Kandilli 6.9 olarak açıkladı. Depremin etkisi en çok Bayraklı ve Bornova’da hissedildi. Uzmanlar bunun en büyük sebebinin alüvyon denen yumuşak zeminli bölgeye bina yapılması olarak gösterdi.

İzmir depremi: Yıkılan binalar neden Bayraklı ve Bornova’da?

AYCAN KARADAĞ

İzmir Seferihisar'da deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 6.6, Kandilli 6.9 olarak açıkladı. Çevre illerde de şiddetli sarsıntıya yol açan deprem İstanbul'da hissedildi. AFAD depremde ölü sayısının 25'e yaralı sayısının 804'e yükseldiğini duyurdu. 17 binadan 8'inde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.

Seferihisar açıklarında yaşanan depremin etkisinin en çok Bayraklı ve Bornova’da hissedilmesi dikkat çekti. Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, bu etkinin en büyük nedeninin zemin büyütme olduğunu vurguladı.

Öziçer, “Deprem dalgaları önce düşey yönde hareket eden birincil dalga ile gelip binamıza ilk darbeyi vurur sonra yanal yönde hareket eden ikincil dalga ile hasar vermeye başlar ve en sonunda elips şeklinde hareket eden yüzey dalgaları ile binalar yıkılır. 3 ana dalgadan oluşan deprem dalgaları her zeminde aynı şeklide hareket etmezler. Çakıllı zeminde farklıdır, kayalık zeminde farklıdır, yumuşak ve balçık zeminde farklıdır. Kayalık zeminlerde deprem dalgaları hızlı geçer ve periyodu çok düşüktür. Bundan dolayı hissetmemiz az ve şiddetsizdir” diye konuştu.

izmir-depremi-yikilan-binalar-neden-bayrakli-ve-bornova-da-799436-1.

Dolgu, balçık ve alüvyon zeminlerin deprem dalgalarını absorbe ettiğini söyleyen Öziçer, “Deprem dalgasını emer, özümser ve içine çeker. Bu da binaların daha fazla zarar görmesine neden olur. Sarsıntının genliğini çoğaltır ve yıkıcılık özelliğini artırır. Bayraklı’nın büyük böyümü de dolgu, balçık ve alüvyon zeminden oluşuyor. Ayrıca Atatürk Mahallesi’ndeki andezit kayalara çarpan deprem dalgaları geri dönerek bir kez daha Bayraklı’yı etkliyor. Ne yazık ki bunu acı bir şekilde yaşadık” dedi.

BİRAZ DAHA YÜKSEK BİR DEPREM İZMİR İÇİN DAHA YIKICI OLACAK

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan ise, “Bizim önemli olanda zeminden kaynaklı. Aktif hatlar Bayraklı bölgesinde. Zemin açısından delta ortamı. Zayıf bir ortam. O bölgede binaların özellikle yüksek binaların yapılmasına hep karşı çıktık. Yapılan çalışmalar ortada. Bu deprem İzmir’in uzağında gerçekleştirdi ama İzmir, Bayraklı çok etkilendi. Biraz daha yüksek bir deprem İzmir için daha yıkıcı olacak. Bu konuda acil çalışmalar yapılması gerekiyor” diye konuştu.