Ege Denizi'nde 30 Ekim Cuma günü merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 95'ee yükseldiğini, 147 kişinin tedavisinin ise sürdüğünü açıkladı.

İzmir depreminde son durum: 95 can kaybı, 994 yaralı

30 Ekim'de saat 14.51’de İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 95'e yükseldiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, saat 00.15 itibarıyla, 30 Ekim'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası 44'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere toplam 1385 artçı sarsıntı kaydedildi.

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, depremde 95 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 994 kişiden 847'si taburcu edildi, 147 kişinin tedavisi devam ediyor.

İzmir'de arama ve kurtarma çalışmaları 17 binadan 12'sinde tamamlanırken, 5 binada sürüyor.

BAKAN KOCA: 12 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA, 5'İNİN DURUMU AĞIR

Yaralıların durumuna ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'deki depremin ardından tedavisi süren 147 kişiden 12'sinin yoğun bakımda bulunduğunu, 5'inin durumunun ise ağır olduğunu bildirdi.

DOĞANLAR APARTMANI'NDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ

İzmir’de meydana gelen deprem felaketinde enkaza dönen Doğanlar Apartmanı'ndan cansız bedeni çıkartılan Seda Dinçer’in ardından çalışmalar sonlandırıldı.

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde Bayraklı ilçesinde yıkılan Doğanlar Apartmanı'nın enkazındaki çalışmalar sonlandırıldı.

Çöken binanın altında son olarak 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Seda Dinçer’in cansız bedenine ulaşılmasının ardından ekipler arama çalışmalarını bitirdi. Aynı binadan bu sabah 65. saatte 3 yaşındaki Elif sağ olarak çıkartılmış ve hastanede tedavi altına alınmıştı.

Doğanlar Apartmanı'nın enkazından toplam 15 kişi sağ, 17 kişi ölü olmak üzere toplam 32 kişi çıkartılmıştı.

RIZA BEY APARTMANI'NDAKİ BİR KEDİYE CANLI OLARAK ULAŞILDI

Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından ekipler, Bornova İlçesinde yıkılan Rıza Bey Apartmanı enkazında arama ve kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, Rıza Bey Apartmanı'ndan bir kediyi canlı olarak çıkardı.

izmir-depreminde-son-durum-91-can-kaybi-994-yarali-800210-1.

SAĞLIK BAKANI KOCA: HASTANEYE KALDIRILANLARDAN 8'İ KURTARILAMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir depremine ilişkin yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar hastaneye kaldırılanlardan 8’i tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı" dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Koca, "CAN KAYBIMIZ, enkaz altından yeni çıkarılanlarla 91’e yükseldi. 155 kişi halen tedavi altında. 10 hastamız yoğun bakımda, 3’ünün durumu ağır. Şu ana kadar hastaneye kaldırılanlardan 8’i tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Tedavileri tamamlanıp, taburcu edilen kişi sayısı 839." ifadelerini kullandı.

58 BİNA İÇİN ACİL YIKIM KARARI

Açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, acil yıkılması gereken bina sayısının 58 olduğunu söyledi.

Kurum, "Az hasarlı 397, orta hasarlı 66 binamız var" dedi. Kurum 6 binadaki arama kurtarma çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

5 MİLYON LİRALIK ÖDENEK

Aile Çalışmave Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise şu bilgileri verdi:

"Bakanlık olarak psiko-sosyal destekten sorumluyuz. Çadır alanlarında vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bakanlık personelimiz ile kesintisiz iletişim halindeler. 5 milyon lira daha yardım ödeneği aktaracağız. 1500'ü aşkın vatandaşımızla görüşmüş durumdayız. Deprem nedeniyle konuyu yıkılan vatandaşlarımıza hane başı 30 bin TL yardım yapılacak.İkinci el malzeme bağışı yapılmamasını istiyoruz, vatandaşlarımıza yeni malzeme yardımı yapıyoruz."

AFAD, deprem sonrasında, büyüklüğü 4´ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1044 artçı sarsıntı yaşandığını bildirdi. Yapılan açıklamada, “SAKOM´dan alınan bilgilere göre 85 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 962 vatandaşımızdan 743´ü taburcu edilmiş olup, 219 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. İzmir´de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir” denildi.

Dün saat 10.05’te merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD Koordinasyon Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şunları söyledi:

"♦ 17 binadan dokuzunda çalışmalar tamamlandı. Sekiz binada arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Doğanlar Apartmanı, Yağcılar Apartmanı, Emrah Apartmanı (iki bina), Rıza Bey Apartmanı, Yılmaz Erberk Apartmanı, Barış Sitesi (iki bina)…

♦ 2 bin 76 arama-kurtarma personeli çalışmalarını sürdürüyor. 1000’e yakın hasar tespit uzmanı sahada görev yapıyor.

26 BİNA ACİL OLARAK YIKILACAK

♦ Tsunami sonrası 19 tekne battı, 23 tekne kurtarıldı.

♦ Bornova’da dört ağır hasarlı bina, bir orta hasarlı bina; Bayraklı’da altı yıkık bina, yedi acil yıkılacak bina ve dokuz bina ağır hasarlı, üç bina da orta hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. Seferihisar’da herhangi bir yıkık ağır hasarlı binamız yok.

♦ 3 bin 880 çadır kurulacak, bin 500’e yakını kuruldu. Hasarlı binalar hariç bölgede elektrik ve doğalgaz kullanımı başladı."

DOĞANLAR APARTMANI'NDAN 3 CANSIZ BEDEN

İzmir'i vuran depremde yıkılan 7 katlı Doğanlar Apartmanı'nın enkazından 3 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Seferihisar açıklarında cuma günü meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan 7 katlı Doğanlar Apartmanı'nın enkazında sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarından acı haber geldi. Ekipler, saat 09.30 sıralarında enkaz altından 3 kişinin cansız bedenini çıkardı.

Doğanlar Apartmanı'nın enkazından şu ana kadar 14´ü sağ toplam 24 kişi çıkarıldı.

DEPREM BÖLGESİNDE GÖREVLİ PERSONEL SAYISI 7 BİN 828'E ULAŞTI

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre; bölgede devam eden müdahale ve iyileştirme çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden toplamda 7.828 personel, 21 arama kurtarma köpeği ile 1.111 araç görevlendirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam ediyor. Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülüyor.

Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; 41 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı’na ait 7 adet kargo uçağı ile personel ve araçların sevkiyatı 19 sorti ile gerçekleştirilmiştir. JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, yürütülen arama kurtarma çalışmalarına 186 personel, 15 sahil güvenlik botu, 3 helikopter ve 1 dalış timi ile katıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre meydana gelen deprem sonrası 22 tekne batmış, 23 tekne ve 1 kara aracı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılmış, 43 tekne karaya oturmuştur. Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmaları devam ediyor.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ KURULUYOR

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD ve Türk Kızılay tarafından 3.545 çadır, 57 genel maksat çadırı, 24.382 battaniye, 13.280 yatak, 5.500 uyku seti, 2.657 mutfak seti ve 4 duş-WC konteyner sevk edilmiştir.

Aşık Veysel Rekreasyonu Alanı’na 850, Ege Üniversitesi kampüs alanına 120, Bornova Eskişehir Stadı’na 210, Buca Hipodromu’na 194, Buca Stadında 152, Seferihisar ilçesi Sığacık bölgesine 90 ve ihtiyaç duyulan muhtelif noktalara 248 adet olmak üzere, İzmir genelinde 1.864 adet çadır kurulumu tamamlanmıştır. 2.038 çadır kurulum aşamasındadır."

Ajanslar-BirGün