Zehirli atık dolu Nae Sao Paulo adlı gemi için İzmirli avukatlar harekete geçti. Avukatlar, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf Brezilya Devleti’nin sözleşmedeki hakları ihlal eden işlem ve eylemleri nedeniyle Amerikan İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açtı.

İzmir'e gelen ölüm gemisi uluslararası mahkemeye taşındı

BİRGÜN EGE

Zehirli atık dolu Nae Sao Paulo adlı geminin söküm için İzmir Aliağa’ya gelmesine tepkiler devam ediyor. Brezilya Yüksek Mahkemesi tarafından geminin ülkeden çıkışının durdurulması kararlaştırılmasına rağmen adeta kaçırılırcasına ülkeden çıkartılan ölüm gemisi için İzmir’de avukat ve yurttaşlar harekete geçti.

Geminin ülkeden çıkışının engellenmemesinde Brezilya Devleti’nin sorumlu olduğunu savunan avukatlar, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf Brezilya Devleti’nin sözleşmedeki hakları ihlal eden işlem ve eylemleri nedeniyle Amerikan İnsan Hakları Mahkemesine dava açtı.

Avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Erbüken yanı sıra Uğur Doğan ve Eda Nur Başpınar düzenlenen basın açıklaması ile başlatılan hukuki süreç hakkında bilgi verdi.

'HUKUK BU GERÇEĞİ GÖRMEK ZORUNDADIR'

Basın açıklama metnini okuyan Avukat Murat Fatih Ülkü, geminin Türkiye’ye getirilerek sökülmesinin engellenmesi için ulusal ve uluslararası hukuki girişimleri başlattıklarını söyledi. İzmir ve Aliağa’nın asbestli gemiyi istemediğini ifade eden Avukat Ülkü, “Hukuk bu gerçeği görmek zorundadır. Bu haykırışı, sanırız Türkiye'den yapılan ilk başvuruda Amerika İnsan Hakları Mahkemesi de duymalıdır. NAe Sao Paulo’nun kendi ülkesi Brezilya’da gemi söküm ihalesinin iptali için açılan davada verilen ‘bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi’ yönündeki ihtiyati tedbir kararından kaçarak ülkemize gelmekte olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. İzmir'de avukatlık yapan yurttaşlar olarak, Anayasa’ya, Çevre Kanunu’na, uluslararası sözleşmelere aykırı, NAe Sea Paulo adındaki asbestli geminin Türkiye’ye gelip sökülmesinin engellenmesi için ulusal ve uluslararası hukuktaki girişimlerimizi başlatıyoruz” diye konuştu.

Avukat Ülkü şunları dile getirdi:

“Bir yandan, ulusal hukukta İzmir Valiliği’ne, Aliağa Kaymakamlığı’na, Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aliağa Belediyesi’ne, Aliağa Bölge Liman Başkanlığı’na, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, bu gemi sökümü için çevresel etki değerlendirme sürecinin işletilmesi için İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Brezilya mahkemesinden verilen NAe Sao Paulo gemisinin ‘bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi’ yönündeki ihtiyati tedbir kararından Türkiye’de infazı, tenfizi, yerine getirilmesi için İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İzmir Valiliği’ne başvuruyoruz. Diğer yandan da, Türkiye'den yapılan ilk başvuru olduğunu düşündüğümüz başvurumuzla Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyoruz. Böylece asbestli geminin Türkiye’ye, İzmir’e, Aliağa’ya girmesinin engellenmesini talep ediyoruz"

Avukat Senih Özay ise, “Türkiye, Ege, İzmir, Aliağa asbestli gemiyi istemiyor; Türkiye’nin çöplerin, atıkların, hurdaların, zehirli gemilerin sökümünün yapıldığı söküm merkezlerinin ülkesi olmasını istemiyor. İktidar; çöp, plastik atık, hurda, asbest, zehir seviciliğini, Türkiye’yi ucuz ve denetimsiz işgücü kaynağı olarak vahşi kapitalizmin isteklerine sunmayı bırakmalıdır. O bırakmıyorsa, işte hukuk böyle günler için vardır. Üç avukat, vatandaş Uğur Doğan ve Eda Nur Başpınar olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne dayalı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ikizi olan Amerika Kıtası SAN Jose Paktı’na dayalı Kosta Rika Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi’ne Brezilya’yı şikâyet etme kararı aldık. Dilekçemizi yazdık ve hukuk hamlelerini yaptık” dedi.