İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yeni dönem öncesinde yaptığı çifte zam öğrenciler tarafından protesto edildi. Öğrenciler hem eğitim ücretine yapılan zammın hem de yemekhane zammının geri alınmasını talep etti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinden zam protestosu: Eğitim sermayenin elinde yok oluyor

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Yaşanan ekonomik kriz ülkenin dört bir yanını etkilerken öğrenciler doğal hakları olan eğitime katılma ve eğitim almakta zorlanmaya başladı. Vakıf üniversitelerinin eğitim ve yemekhane fiyatlarına yaptıkları zamlar birçok üniversiteliyi eğitimin dışına itmeye zorluyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri fahiş zamları protesto etti. Üniversite önünde buluşan öğrenciler zamlara tepki göstererek rektörlüğe dilekçe verdi.

Gelen zamlarla birlikte fahiş fiyatların eğitim hayatlarını gasp ettiğini söyleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, sermayenin gözünde eğitimin sektör, öğrencilerin ise müşteri olarak görüldüğünü belirtti. Öğrenciler, “Yeni zamlar lisans bölümlerinde en az 43 bin TL, önlisans bölümlerinde ise en az 18 bin TL’lik bir artış demek. Bugün zamlara da sebep gösterilen enflasyon koşullarında geçim derdinde olan öğrencilerin ve velilerin birden bire böyle bir fiyat artışı ile karşı karşıya bırakılmaları kabul edilemez. Bununla birlikte okulun zam oranını açıkladığı tarihte birçok üniversitenin yatay geçiş süresi geçmişti, bu; maddi yetersizlikler nedeni ile başka bir üniversiteye geçmek isteyen arkadaşlarımızın da eğitim hakkının gasp edilmesi demek. Üstelik bu zam oranı birçok öğrenciye tercih zamanı söylenen ‘okula devam ettikleri süre boyunca yapılacak zamların yüzde 10’u aşmayacağı’ vaadiyle çelişiyor” dedi.

'BİR ÖĞLE YEMEĞİNİN BEDELİ 62 TL'

Ekonomik krizi bahane edenlere seslenen öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, “Ekonomik krizi yaratan bizler değiliz bedelini de biz ödememeliyiz. Eğitim hakkımızın elimizden alınması anlamına gelen fahiş zamları reddediyoruz. Bütün çarkların sermaye için döndüğü ülkemizde devlet üniversitelerinde dahi okumak; ulaşım, beslenme, barınma, defter-kitap paralarıyla beraber düşünüldüğünde erişilemez noktaya gelmişken, okulumuzun yemekhanesine yapılan yüzde 100 zamla beraber bir öğle yemeği fiyatı 62 TL olmuş, döviz kuru üzerinden satışı yapılan hazırlık programı kitapları ise ilk seneden öğrencilerin belini büküyor” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Yıllık fahiş ücret artışı ve yemekhane zamları geri alınmalı, öğrencilerin ve ailelerinin yaşayacağı mağduriyet engellenmelidir. Ne kriz bahanesiyle yapılan fahiş zamları ne de beslenme hakkımızı elimizden alacak yemekhane zammı uygulamalarını kabul etmeyeceğiz. Unutulmamalıdır ki, ailelerimiz bizleri okutmak için türlü zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Birçok arkadaşımız okul ücretlerini karşılamak için çalışmak zorunda kalıyor. Zamlar geri alınana kadar sesimizi yükselteceğimizi ve hakkımızı arayacağız.”