İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK üyesi 15 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin yapılan basın açıklamasında konuşan işçi, "Güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin” dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin

BİRGÜN EGE

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK üyesi 15 işçinin, ‘güvenlik soruşturması’ bahanesiyle işten çıkartılmasına tepki gösterdi.

Basın açıklamasında konuşan işten çıkartılan işçilerden Elmas Köçkün, “Güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin” dedi.

AYM’nin güvenlik soruşturması şartını kaldıran kararına rağmen bu hukuksuzluğun sürdüğünü ifade eden Köçkün, “Şu anda da İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 15 üyemiz, hukuk dışı bir şekilde, güvenlik soruşturması bahanesiyle işinden aşından edilmiştir. Güvenlik soruşturmalarında yargı kararı ile mahkûm olup olmamalarına bakılmaksızın kişiler hakkında sübjektif değerlendirmelerde bulunulmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Köçkün sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz! Cezalar şahsidir kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez. Zaten güvenlik soruşturmaları kamu görevlileri için 4045 sayılı güvenlik soruşturması kanununda düzenlenmiştir. Kendi çıkardıkları kanunu çiğneyen bir düzen içerisindeyiz. İşten atmaların yasak olduğu pandemi sürecinde kanunu çıkaranlar işten atmaları resmileştiriyor. Güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin. Her türlü hukuksal ve demokratik mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İşten atılan tüm işçilerin yanında olmaya devam edeceğiz.”