İzmir'in 88 yıllık geleneği, İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 88. kez açtı.

İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı

AYCAN KARADAĞ/BERKAY SAĞOL

İzmir'in 88 yıllık geleneği, Türkiye'nin farklı sektör ve ülkeleri bir araya getiren ilk ve tek genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 88. kez açtı.

Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen açılışa; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, İzmir’in ilçe belediye başkanları ve CHP, AKP, MHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri ve yöneticileri katıldı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerin, birbirinden farklı ülke, firma ve sektörlerin boy gösterecekleri stantların yer alacağı İzmir Fuarı için stantların sergileneceği holler, Fuar’a özel "sokaklar" ve başta Çim Konserleri Sahnesi olmak üzere etkinlik alanları yeniden düzenlendi.

“Fuardayız” sloganıyla 88. kez kapılarını bugün açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Çin Halk Cumhuriyeti’nin “partner ülke”, Hindistan’ın ise Odak Ülkesi olduğu fuarın Onur Konuğu illeri de Kahramanmaraş ve İstanbul olarak belirlendi.

“İZMİR ÖZGÜRLÜKLER KENTİDİR”

Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in önemine değinerek, “88 yıldır hep fuardayız. Türkiye, aydan gelen taşı ilk burada gördü. İlkleri hep fuarda gördü. Dünyada soğuk savaş yaşanırken orak çekiç ile Amerikan bayrağını buradan gördü. Dünya da bizi buradan görüyor. Kültürpark, sadece İzmir’in değil tüm ülkenin anılarını taşıyor. İzmir, bu fuarın kurulmasından önce Asya ve Avrupa’yı bağlayan bir liman kenti olarak karşımıza çıkıyor. Asya ve Akdeniz arasında adeta bir kalp görevi var. İzmir özgürlükler kentidir. Bir yanı ile amazon kadını iken bir tarafıyla efedir. Anadolu’da ilk milli mücadele burada başladı. Fuar birleştirici gücüne devam ediyor. Bu Eylül akşamı gelen tüm misafirlerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

izmir-enternasyonal-fuari-acildi-621051-1.

“İZMİR FUARI KUCAKLAMAYI 88 YILDIR GERÇEKLEŞTİRİYOR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ticaret ve kültürel anlamada önemli bir fuar olduğunu ifade ederek, “İzmir İktisadi Kongresi, sadece savaşla elde edilen bağımsızlığın yeterli olmadığını ve ekonomik bağımsızlığın da önemli olduğu için atılan önemli bir adım oldu. Cumhuriyetin imkansızlıklar içinde yarattığı sanayi böyle gelişti. Aslında Türkiye’miz, 88 yıl önce böyle bir etkinliğe imza atarak dünyaya kendini gösterdi. Ben aynı zamanda 82 milyonun kucaklaması gerektiğini hep söylerim. İşte İzmir fuarı kucaklamayı 88 yıldır gerçekleştiriyor. Ülkenin gelişmesini takip ediyoruz. Bu adımlar çok önemli. Ulusalarası çapta önemli bir fuar. Fuarımızın bu alanda en büyük etkinlik. Genel ticaret fuarıdır. Katılımcılara yeni imkanlar sunuyor. Bu ticaret platformu dışında kültürel etkinlikler ile her kesime hitap ediyor. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ilk defa katılıyoruz. Daha önce katılmamamız bizim önemli bir eksikliğimiz. Tunç Soyer başkanım ile birlikte atacağımız her adım 4 vatandaşımı direkt ilgilendiriyor. Bu doğrultuda beraber çok güzel çalışmalar gerçekleştireceğiz. İzmir fuarı bizi bir araya getiren bu özelliğini yıllar boyu devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

“ÇAĞDAŞ UYGARLIĞI YARATMALIYIZ”

Son olarak konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şu ifadelere yer verdi:

"Ben size bir gelecek ufku çizmek isterim. Dünyanın en güzel yerinde yaşıyoruz. Huzur içinde yaşamalıyız. Gazi Mustafa Kemal, savaş meydanlarında ülkemizi kurarken, perişan bu ülke vardı. İzmir İktisat Kongresini topladı. Savaş alanlarında kazanılan başarıları ekonomiyle taçlandırmak zorundayız. Hepimiz ortak olarak çağdaş uygarlığı yaratmalıyız. Birbirimizi dinlemeyiz. Bunu yapacağız. Fabrikalar kurduk. Bugün bizim müzelerimizde üretilen uçağımız yok ama Danimarka’nın müzesinde bizim uçağımız var. Biz şimdi 21. yüzyıldayız. Her alanda üreteceğiz. Üretmek yetmiyor. Sosyal devlet ama güçlü bir sosyal devlet yaratmalıyız. Bunları sürdürebilir kılınmalı. Bu yenilikleri yakalamalıyız. Bunu yapabilir miyiz? Tabii ki yapabiliriz. Birikimimiz var. Bu fuar ilk kurulduğunda yerli malların sergilendiği bir fuardı. Daha sonra dünyaya açıldı. İzmir bizim için başka değerlidir."

Konuşmaların ardından konuklara plaket taktim edilirken ardından fuarın açılışı gerçekleşti.

izmir-enternasyonal-fuari-acildi-621052-1.