Bu yıl 6-15 Eylül’de 88'incisi düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış töreni öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’nin nabzı burada atacak. Kültürel sanatsal etkinlikler dışında çok önemli ticari bir zemin olacak” dedi

İzmir Fuarı kapılarını 88. kez açıyor

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 6 – 15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 88. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu yıl 88’inci kez düzenlenecek İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış töreni öncesinde İsmet İnönü Sanat Merkezi önünde basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çin Uluslararası Ticaret Odası Fuarlar ve Etkinlikler Genel Müdürü Guo Yınghuı ve İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı katıldı.

Fuar, her sene olduğu gibi bu yıl da binlerce kişiyi ağırlayacak ve İzmir'de festival coşkusu yaratacak. İzmir Fuarı'nda ortak ülke Çin Halk Cumhuriyeti, odak ülke ise Hindistan olacak. “Fuardayız” sloganıyla misafirlerini bekleyen İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl da yüz binleri ağırlayacak. İEF, 88. yaşında Türkiye'nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olma misyonunu da İzmir İş Günleri ile sürdürecek. 5-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantılarda “Bir Kuşak Bir Yol” adı verilen Modern İpek Yolu projesinin mimarı Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere toplam 39 ülke yer alacak. Türkiye ve katılımcı ülkeler, uluslararası yatırım fırsatlarının nabzını tutacak. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda uluslararası katılımlar 6 Eylül ile 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuar’ın Partner Ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, büyük bir katılımla Kültürpark 2 No’lu Hol’de yer alacak. 60’ın üzerinde firmayla gelecek Çin Halk Cumhuriyeti, teknolojiyi İzmir’e taşıyacak. Huawei, Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) gibi dev kuruluşlarını İEF’e getirecek Çin’in kendine has özelliklere sahip Çin Devlet Sirki de 6 ve 7 Eylül’de İzmirlilerle buluşacak.

İSTANBUL VE MARAŞ 'ODAK NOKTA' OLACAK

Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan İstanbul, 88 yıllık İEF tarihinde ilk kez Onur Konuğu İl olarak yer alacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da açılışa katılacak. “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla EXPO 2023’e hazırlanan Kahramanmaraş da çeşitli etkinliklerle İEF’e renk katacak. Ayrıca Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Maraş, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Uşak da fuarda olacak.

“İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANACAKTIR”

Toplantıda ilk olarak konuşan Çin Uluslararası Ticaret Odası Fuarlar ve Etkinlikler Genel Müdürü, Guo Yınghuı, yerel işbirlikleri alanında, Şangay ve Chengdu yerel hükümet yönetimlerinin organize ettikleri firmalar davet edildiğini belirterek, “Böylelikle Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği merkezi ve yerel olarak iki seviyede geliştirilecektir. Fuar sırasında Chengdu Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği anlaşması imzalanacaktır. Fuar sürecinde Partner Ülkelerin etkisini arttırmakla beraber Çin’in ülke imajını, Çin firmaları ve ürünlerini tanıtmak ve fuar verimliliğini arttırmak için, 6 Eylül Fuar’ın açılış gününde, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi İzmir’de. ‘Çin - Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumu’nu da düzenleyecektir. Foruma Çin ve Türkiye’den siyaset ve iş dünyasından gelen konukların yanı sıra başka devletler ve kurumlardan temsilciler de davet edilmiştir. Forumda ‘Kuşak ve Yol’ girişimi, ikili olarak ekonominin ve ticaretin geliştirilmesinin geleceği, yatırım politikaları, çevre, altyapı çalışmaları, enerji, bilim ve teknoloji alanlarını kapsayan geniş yelpaze üzerinde fikir ve deneyim alışverişi yapılacaktır. Partner Ülke fuarımız vesilesiyle ikili firmalar arası işbirliklerinin arttırılacağına, sektörler arası işbirliği alanlarının genişletileceğine ve karşılıklı olarak her yönden işbirliği geliştirileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“İZMİR, DOĞUNUN BATISI, BATININ DOĞUSUDUR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bugün fuardayız. Çok yoğun geçecek günler yaşayacağız. Türkiye’nin nabzı burada atacak. Kültürel sanatsal etkinlikler dışında çok önemli ticari bir zemin olacak. En mühimi Çin ile birlikte olacağız. Çin dünyanın büyüyen ve önder olan ülkelerden biri. Kuşak, hava ve deniz yolları üzerinden İpek yolu üzerinden inşası Çin’in son yıllara damgasını vuracak. İzmir’de bu yolun vazgeçilmez duraklarından biri olacak. Doğu ile batıyı sentezleyecek. Kalp görevi üstleneceğiz. Çin ile ilişkilerimiz çok kıymetli. 62 dev Çin firması, İzmir’e gelecek. İş görüşmeleri olacak. Çin dışında önemli diğer ülke ise Hindistan olacak. Çok önemli şirketler ile buluşulacak. Özelikle 39 ülkeden 180 delegasyonu katılacağı iş görüşmesi verimli geçeceğini düşünüyorum. İzmir, doğunun batısı, batının doğusudur” diye belirtti.

Soyer, 9 Eylül’de yapılacak dayanışma konseri hakkında ise, “9 Eylülde dayanışma ruhu ile konser yapacağız. Çok büyük bir felaket yaşadık. İzmir’in ciğerleri yandı. Bu yangın sonrasında toparlanmak için bir büyük kampanya başlatıyoruz. Yangın yerinde yaptığımız toplantı sonrası önemli kararlar aldık. 9 Eylül tarihinde başlatacağımız kampanyaya sanatçılar destek veriyorlar. Hiçbir şey talep etmediler. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

ULUSLARARASI KATILIMDA TEKNOLOJİ ÖN PLANDA

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda uluslararası katılımlar 6 ile 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuar’ın Partner Ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, büyük bir katılımla Kültürpark 2 No’lu Hol’de yer alacak. 60’ın üzerinde firmayla gelecek Çin Halk Cumhuriyeti, teknolojiyi İzmir’e taşıyacak. Çin’in kendine has özelliklere sahip Çin Devlet Sirki de 6 ve 7 Eylül’de İzmirlilerle buluşacak. 1/A Holü’nde ziyaret&cc edil;ileri bekleyecek Odak Ülke Hindistan da 40’ın üzerinde firmasını fuara getiriyor.

TÜRKİYE BU KONSERLERİ KONUŞACAK

Yeraltı Otoparkı üstü çim alanda kurulacak olan Çim Konserleri Sahnesi’nde, 6 Eylül’de Goran Bregovic, 7 Eylül’de Monica Molina, 8 Eylül’de Glikeria şarkılarını seslendirecek. 9 Eylül ise bir başka şölene dönüşecek. Geçtiğimiz haftalarda İzmir’de gerçekleşen orman yangınlarında yok olan ağaçların tekrar var olmasına destek için düzenlenecek İzmir Tek Yürek Orman Konseri’nde Gazapizm, Anıl Piyancı, Serap Yağız, Niyazi Koyuncu, Oğuzhan Uğur, Halil Sezai, Gripin, Hayko Cepkin ve Haluk Levent sahnede olacak. İzmir’in kurtuluş gününde gerçekleşecek konser 18.30’da başlayacak. 10 Eylül’de Ara Malikian, 11 Eylül günü Vestel sponsorluğunda Yeni Türkü, 12 Eylül’de Onur Akın, 13 Eylül’de Migros sponsorluğunda Edis, 14 Eylül’de yine Migros sponsorluğunda Simge Sağın, kapanış günü olan 15 Eylül’de ise Serkan Kaya şarkılarıyla Çim Konserleri’nde olacak.

İEF’te geçtiğimiz yıl ilk kez kurulan Rock Sahnesi, bu kez Rock&More adıyla müzikseverleri ağırlayacak. 8 Eylül Pazar günü Şehinşah, 9 Eylül’de Manga, 10 Eylül’de Mor ve Ötesi, 11 Eylül’de Pinhani, 12 Eylül’de Kalben, 13 Eylül’de Pentagram, 14 Eylül’de Ufuk Beydemir, 15 Eylül’de Mabel Matiz Rock&More sahnesinin konuğu olacak.

ZEKİ MÜREN UNUTULMADI

Fuarın unutulmaz eğlence mekanlarından biri olan Mogambo’da 7 Eylül’de Leman Sam, 8 Eylül’de Can Gox, 9 Eylül’de Cem Adrian, 10 Eylül’de Jehan Barbur, 11 Eylül’de Melek Mosso, 12 Eylül’de Tuna Kiremitçi, 13 Eylül’de Mehmet Erdem, 14 Eylül’de ise Birsen Tezer, 15 Eylül’de Eda Baba sahnede olacak. Sanatçıları dinlemek isteyen hayranları, biletinial.com’dan bilet temin edebilecek. İzmir Enternasyonal Fuarı dendiğinde hatırlanan isimlerin başında gelen, “Canım Egeme Saygımla Geldim” pankartıyla akıllara kazanan Sanat Güneşi Zeki Müren ise fuarda özel bir programla anılacak.

KİTAP SOKAĞI VE YÜZ YÜZE SOHBETLER İZMİR FUARI'NDA

Bu yıl ilk kez gerçekleşecek Kitap Sokağı, Lozan Kapısı’ndan Kaskatlı Havuz’a kadar uzayacak. Edebiyatla ilgili etkinlikler, Yüz Yüze Sohbetler adı altında Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi önünde kurulacak sahnede olacak. Birçok önemli kalem sevenleriyle burada buluşacak. Gülperi Sert, Çiğdem Erkal İpek, Sunay Akın, Erol Egemen–Kaan Çaydamlı (Kaybedenler Kulübü), Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Canan Tan, Nilgün Bodur, İzmirim Serisi yazarları, Varol Yaşaroğlu, Mahir Ünsal Eriş, İhsan Eliaçık, Osman Balcıgil, Hüseyin Cengiz, Ercan Kesal, Murat Menteş – Hakan Karataş, Merdan Yanardağ İEF’te sevenleriyle buluşacak.

TİYATRO 'FUAR'DA İZLENECEK

İsmet İnönü Sanat Merkezi, 7-15 Eylül tarihleri arasında sanatı ve sanatçıyı tiyatro severlerle buluşturarak fuar gecelerini zenginleştirecek. Dokuz gün boyunca saat 20.00’de sergilenecek olan tiyatro oyunları ise sırasıyla şöyle: “Joseph K”, “Azizname”, “Hayat Kime Güzel?”, “Ferhangi Şeyler”, “Gelin Tanış Olalım”, “Vee Perde”, “1984 Büyük Gözaltı”, “Don Kişot’um Ben”, “Kadın Kafası”.

Ayrıca İzmir Sanat Merkezi’nde tiyatro oyunları sahnelenecek.

SİNEMAYA DAİR HER ŞEY İZMİR'DE

Sinema Burada Festivali, 11 Eylül'de Onur ve Başarı Ödülleri'nin yanı sıra 4. Kısa Film Proje Yarışması Ödül Töreni ile kapılarını açacak. İpek Bilgin ve Taner Birsel'in Onur Ödülü alacağı festivalde, Ozan Güven ve Saadet Işıl Aksoy'a Başarı Ödülü verilecek. Bu yıl toplam 75 projenin katıldığı 4. Kısa Film Proje Yarışması'nın finalistleri de İEF’te ödüllerini alacak. Üç ulusal, bir uluslararası galayla toplam 12 film festivalde sinemaseverlerle buluşurken; bu yıl ikincisi düzenlenecek kısa film maratonunda ise 18 kısa metrajlı film gösterilecek. Beş günlük festivalde atölyeler de olacak. Sinema biletleri de biletinial.com’dan temin edebilecek.

ESPOR ORGANİZASYONU

İzmir Enternasyonal Fuarı, Türkiye’nin en büyük tarihi açık hava çarşısını “Kemeraltı Sokağı” adı altında ağırlayacak. Etkinlikler kapsamında 4 No’lu Hol’de dünyanın en büyük E-spor organizasyonu olan ESL’in Türkiye’de bugüne kadar yaptığı en geniş kapsamlı finali olacak. Sokaklar ise sokak gösterileriyle şenlenecek. Birçok spor aktivitesi, Kültürpark’ın eşsiz doğasında misafirlere nefes aldıracak. Fuarda çocuklar da unutulmadı. Birbirinden özel etkinlik İEF’de çocukları bekliyor.

FUAR GİRİŞ ÜCRETLERİ

88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açık alanları 12.00’de ziyaretçilere açılacak. Hollere giriş saatleri ise 16.00-23.00 arasında olacak. Fuar giriş ücretleri 4,5 TL olarak belirlendi. İzmir Tek Yürek adlı dayanışma konserinin olduğu 9 Eylül günü ise gün boyu giriş ücretleri 10 TL olacak. 9 Eylül günü elde edilecek tüm gelir, İzmir ormanlarının korunması için kullanılacak. 9 Eylül’de Kahramanlar Kapısı’nı kullananlar ise yine 4,5 TL’ye giriş yapabilecek. Giriş kapılarında geçişler İzmirim Kart ile “temassız” özelliğe sahip kredi ve banka kartlarıyla yapılabilecek. Engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi elekt ronik kart sahipleri Kültürpark’a ücretsiz girebilecek. İzmirim Kart’a sahip olmayan vatandaşlar fuar girişinde oluşturulan noktalardan tek kullanımlık ve iki girişlik kartlar alabilecek.