İzmir’in Urla İlçesi Demircili Koyu ile Sığacık Körfezi arasındaki bölgeye taşınmasına karar verilen orkinos çiftliğine karşı mücadele sürüyor. 11 yıldır mücadele ettiklerini belirten Avukat Mercan: Ekolojik kriz siyasallaşmış durumda, hep birlikte mücadele etmeliyiz.

İzmir’in bitmeyen mücadelesi: Orkinos çiftlikleri

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Koyu’nda yapılması planlanan ancak açılan davalar sonucunda Urla’nın Demircili Koyu ile Sığacık Körfezi arasındaki bölgeye taşınmasına karar verilen orkinos çiftliğine karşı 11 yıldır mücadele sürüyor. Balık çiftlikleri için ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptal edilmesinin ardından, şirket bu kez de orkinos çiftlikleri için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldırdı. Bu karar da mahkeme tarafından iptal edildi.

50 METRELİK 8 KAFES

Yılda 900 ton kapasiteli orkinos yetiştiricilik tesisi kurmayı planlayan firma, bölgeye 50 metre çapında 8 kafes yerleştirmeyi hedefliyor. Kafeslerin toplam yüzey alanı 15 bin 700 metrekare olacak. ÇED dosyasında işletme ömrü 30 yıl olarak planlanan tesisin, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlandığı sürece ömrünün sınırsız olduğu belirtildi.

TEMİZ BİR KENT BIRAKMAK İSTİYORUZ

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz da, Yarımada’nın herhangi bir noktasında meydana gelecek kirliliğin tüm yarımadayı etkileyeceğini ifade etti. Çiftliğin, Seferihisar’dan sonra Urla’ya taşınma planları yaptığını, buna karşın yarımada halkı ve İzmirli yurttaşların birlik olduğunun altını çizen Başkan Oğuz, “Biz çocuklarımıza, torunlarımıza temiz bir kent, temiz bir deniz bırakmak istiyoruz. Biz hukuk ve kanunların doğamız, denizimiz ve insanlarımız yararına olacak şekilde uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.

DENİZLER KİRLENECEK

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise, orkinos çiftliklerinin gerek canlı yemlerle beslenmeleri gerekse hasat sürecindeki atıkların denize boşaltılmasıyla denizlerin girilemez hale geleceğini de sözlerine ekleyerek, “Yemlerin artıkları denizi kirletirken köpekbalığı gibi tehlikeli hayvanları da kendine çekecek” şeklinde konuştu.

FİRMALAR KOYLARDAN ÇIKMIYOR

Hukuki mücadelenin sürdüğünü ifade eden açılan davaların avukatı Şehrazat Mercan da, “Balık çiftliği için açılan 3 davayı kazandık. ÇED gerekli değildir kararlarını iptal ettirdik. Orkinosla ilgili kararda ikinci kez ÇED olumlu kararı verildi. Bundan sonra eylem, mücadelemiz başladı. O kararı da iptal ettirdik ama koydan çıkmadılar. 10 nolu alandaki Orkinos, 9 nolu alana taşınmak için ÇED gerekli değildir kararı aldılar İzmir Valiliğinden. Biz de dava açtık ve iptal ettirdik. Ekolojik kriz siyasallaşmış durumda. Biz 11 yıldır direniyoruz. Kıt olanaklarla davalarımızı açıyoruz. Mücadelemizi sürdürüyoruz. Halk yanımızda. Daha etkin bir çalışma bekliyoruz.”