Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri, İzmir Gaziemir‘deki eski Kurşun Fabrikası’ndan kaynaklanan radyoaktif kirliliğin halen temizlenmediğini ifade ederek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nu göreve çağırdı. TMMOB’a bağlı odalar, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, DİSK, KESK ve pek çok sivil toplum kuruluşunun içinde yer aldığı […]

İzmir’in Çernobil’i unutulmasın

Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri, İzmir Gaziemir‘deki eski Kurşun Fabrikası’ndan kaynaklanan radyoaktif kirliliğin halen temizlenmediğini ifade ederek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nu göreve çağırdı.

TMMOB’a bağlı odalar, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, DİSK, KESK ve pek çok sivil toplum kuruluşunun içinde yer aldığı Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri, bugün Gaziemir’deki eski Kurşun Fabrikası’nda basın açıklaması düzenledi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, eski Kurşun Fabrikası’ndan kaynaklanan radyoaktif kirliliğin halen temizlenmediğini belirterek şu soruları yöneltti:

“Gaziemir’de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır? Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışmalar nelerdir? Bölgeden uzaklaştırılacak atık miktarı nedir, nerede bertaraf edilecektir? Firmaya kesilen Çevre Cezası ile ilgili süreç nedir? Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır? Sürecin sorumluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir?”

“MÜCADELE VERECEĞİM”

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da, “Bu mesele artık benim meselemdir. Bugüne kadar Gaziemir’deki bu nükleer atıkla ilgili bilgim yoktu. Gaziemir Yaşam Alanları Platformu’ndan öğrendim ve sizlerle birlikte oldum. Bundan sonra tüm mücadelemi vereceğim. Sizlerin de yanımızda olacağınıza eminim” dedi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda