İzmir’in ‘çernobili’ neden temizlenmiyor?

HABER MERKEZİ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘İzmir’in Çernobili’ olarak bilinen, atıkların bulunduğu Gaziemir’deki eski kurşun ve döküm fabrikası alanının durumunu TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bakan "Bu alan yıllardır neden temizlenmiyor?" dedi.

Bakan söz konusu alanda geçtiğimiz günlerde yağan yağmur sonucu topraktan dumanların çıktığı görüntüleri hatırlattı. Sosyal medyaya düşen görüntülerde alanın halk sağlığı açısından büyük tehlike yarattığının yeniden ortaya çıktığını belirten CHP'li Bakan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sorduğu sorulardan bazıları şunlar:


♦ Lisans veren Bakanlık burada hiç denetim yapmamış mıdır?

♦ Bölgede en son ne zaman radyasyon ölçümü yapılmıştır?

♦ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bugüne kadar bu bölgede ne gibi temizlik işlemleri yapmıştır?

BELEDİYE BAŞKANINDAN EYLEM KARARI

Öte yandan daha önce alanın kamulaştırılıp, atıkların temizlenmesinin ardından nükleer temalı bir park yapılması için çağrı yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda sorunun çözümü için eylem başlatma kararı aldı. Arda, soruna dikkat çekmek ve alanın temizlenmesini sağlamak adına 30 Nisan Cuma günü kampanya başlatarak, her hafta cuma günü saat 11.00’de atıkların bulunduğu yerde 10 dakikalık 'duran adam' eylemi gerçekleştirecek.Her hafta bir milletvekili ve bir belediye başkanının yanı sıra benzer çevre sorunlarıyla boğuşan kentlerin temsilcileri de dayanışmayı artırmak adına eyleme davet edilecek. 14 yıldır temizlenmeyen nükleer atıklar nedeniyle bölgede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğunu belirten Başkan Arda şöyle konuştu:

"Tesisin 70 dönümlük bahçesinde tonlarca nükleer atık tespit edilmiş, ölçümlerde radyasyon miktarı normal değerin 219 katı çıkmıştı. Uzmanlar tehlikeli atıkların toprak, hava ve suya karışarak insanların sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. Bu atıkların olduğu alan İzmir’in Çernobil’i olarak anılıyor. İlçemizdeki eski kurşun fabrikasının yerleşkesinde bulunan, sadece nükleer santrallarda açığa çıkan uranyumun ayrışması sonucu oluşan radyasyon tüm İzmir’i tehdit etmeye devam ediyor. Bu atıklar, 14 yılda bugüne kadar bir türlü bertaraf edilemedi. Yer altındaki atıklardan için için dumanlar çıkıyor ve çok ağır bir koku yayılıyor. Bölgede yaşayanlar başta olmak üzere tüm İzmir büyük bir risk altında.”

NE OLMUŞTU?

İzmir'in Gaziemir ilçesi Akçay Caddesi üzerinde 1940 yılında kurulan kurşun ve döküm fabrikasındaki atıkların etrafa gömüldüğü 2007'de ortaya çıktı. Rastgele etrafa atılan nükleer çubukların tespit edilmesinin ardından duruma el koyan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 70 dönümlük arazide radyoaktif ve tehlikeli atık miktarının yaklaşık 100 bin ton olduğunu açıklamıştı. Haber Merkezi