İzmir’in ciğerlerini maden ocaklarıyla yok edecekler

Aycan KARADAĞ

İzmir'in Tire ilçesinde kızılçam ormanları ile kaplı Kartal Dağı'na orman ve tarım alanları içerisine mermer ocağı kurulmak isteniyor. Emerald Maden Taşımacılık İnşaat şirketi tarafından yapılmak istenen yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında bugün Halkın Katılım Toplantısı yapılacak. Kentin ciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na yapılması planlanan projeye tepki gösteren bölge halkı, Küçükkale Mahalle Kahvesi’nde yapılacak toplantı öncesi köy girişine ‘Madencilerin köyümüze girişi yasaktır’ yazılı pankart astı. Madene karşı çıktıklarını dile getiren köylüler toplantı öncesi destek çağrısında bulundu.


Kartal Dağı Koruma Sözcüsü Zeynel Aydın, bölgenin talan edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Aydın, maden yasasına göre zeytinliğe 3 kilometre mesafede sanayi kuruluşu yapılamayacağını vurguladı: “Bizim köyümüzde zeytin ağaçlarımız var. Yaşam alanlarımıza 325 metre mesafede şantiye kurmak istiyorlar. Maden yasasına göre zeytinliğe 3 kilometre mesafede sanayi kuruluşu yapamazsın. Ama bunlar yasa tanımıyor. Geleceğimizi karartıyoruz. Şu an bile ovalarımız susuzluktan kırılıyor. Çünkü yağmur yağmıyor. Bu dağ talan edilirse, yeraltı sularımız kaybolursa gelecekte hiç tarımsal üretim olmayacak. Bu bölgenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Örneğin burada yem bitkisi üretmezsek hayvancılık biter. Gıda maddesi üretmezsek kendimiz biteriz. Biz burada böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Köyümüzü ne pahasına olursa olsun koruyacağız.”

***

Yaşam alanlarının dibinde

Yaklaşık 7 milyon TL ile hayata geçirilecek projeye 325 metre uzaklıkta konut alanları bulunuyor. Projenin oksijen deposu ve tek kızılçam ormanı olan Kartal Dağı'na ve tarımsal alanlara zarar vereceği belirtiliyor.

Şirket, proje için daha önce 24,9 hektar alan için alınmış ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir’ kararına ilave olarak 106,53 hektarlık alanı kaplayan alanlar içerisinde yılda 50 bin metreküp blok mermer üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.