İzmir’de bu ay etkinlik programları yoğun. 15-21 Mart tarihleri arasında 100. Yıl İktisat Kongresi düzenlenecek. Ama sanat da gündemden düşmüyor. ‘Kadın Yönetmenler Festivali’, ‘Edebiyat - Sinema Buluşması’ ve TÜYAP Kitap Fuarı dört gözle beklenen etkinlikler.

İzmir’in gündeminde edebiyat ve sanat var
Zabel oyununda Aysel Yıldırım (Fotoğraf: BirGün)

İzmir bu ay önemli etkinliklere sahne olacak. ‘İzmir İktİsat Kongresi’nin 100. Yılında ‘Geleceğin Türkiye’sini inşa ediyoruz‘ sloganı ile İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi toplanıyor. Ama sanat da hızını kesmiyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün hemen öncesinde 7 Mart Salı günü başlayacak olan 6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali 12 Mart’a dek sürecek. TÜYAP’ın İzmir Kitap Fuarı ise 11 - 19 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Fuar çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni bir etkinlik başlatıyor: ‘İzmir UNESCO Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat-Sinema Buluşması’.


Deprem faciası nedeniyle bir süredir kapalı duran sahneler de yeniden kapılarını açtı. Doğrusu da buydu. Sanatın eğlence olmadığı, en zor günlerde sanata sığınmanın yararının artık toplumumuzda da kabul gördüğü anlaşılıyor. Hafta içinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardım seferberliğine katkı sağlamak üzere, Türkiye’nin en donanımlı konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun’da yer alan Fazıl Say konserinin biletleri iki saat içinde tükenince, bir konser daha duyuruldu. Onun da biletleri aynı gün bitti. Sanatsever İzmirliler bu çağrıya büyük bir heyecanla yanıt verdiler.

DESTEK ETKİNLİKLERİ

Sanatçılar yurdun dört bir yanında ve yurt dışında depremzede yurttaşlarımıza destek sağlamak adına ciddi bir çaba içerisinde. Toplu sergiler, müzayedeler, yardım kampanyaları ile ellerinden geldiğince bu seferberliğe katılıyor. Büyük şehirlerimizdeki kamusal ve özel tiyatrolar bilet gelirlerinin tümünü ya da zorunlu giderler dışında kalan bölümünü yardım kampanyalarına aktarıyor. İstanbul’un Zorlu PSM, Volkswagen Arena, Borusan Müzikevi, Moda Sahnesi gibi sanat mekânlarında mart ayı boyunca sayısız dayanışma etkinliği düzenlenecek. Popüler müzik dünyamızın pek çok yıldızı katılacak bu konserlere.

Bu seferberliği yurtdışına da taşımak, farklı ülkelerde gerçekleştirilecek sanat etkinliklerinden sağlanacak gelirle, depremzede yurttaşlar için kalıcı barınaklar, okullar, kültür merkezleri yapılmasına önayak olabilirler. Elbette, sanatçılara ve yerel yönetimlere düşen bir görev daha var: insanlara yaşama sevinci aşılayacak etkinlikleri bölgeye taşımak. Şimdiden bazı sivil toplum kuruluşları, deprem bölgesindeki çocuklara moral desteği vermek için çocuk oyunları ve çocuk filmleri götürüyor. Bu girişimlerin yaz ayları yaklaşırken daha da yoğunlaşması, çadır kentlerindeki yurttaşlarımızın yalnız bırakılmaması gerekiyor.

EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, tiyatro toplulukları İstanbul ve İzmir’de sergileyecekleri oyunlarla hem bugünün anlam ve önemi vurgulanacak; hem de gişe gelirleri depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere AHBAP, İhtiyaç Haritası, İyilik Melekleri Derneği gibi sivil kuruluşlara aktarılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bir Kira-Bir Yuva’ kampanyası da sanatçılardan büyük destek görüyor.

İzmir’den söze girdik. Orada gerçekleşecek bir tiyatro etkinliği ile başlayalım. Ateş Tiyatrosu’nun “Ben Rosa Luxemburg” oyunu 25 Mart Cumartesi akşamı Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda sergilenecek. Usta oyuncu Jülide Kural’ın yazdığı ve oynadığı, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne çok yakışan bu oyunu izlemek için sabırsızlanıyorum... İstanbul tiyatrolarında da, bu özel gün nedeniyle kadın oyunları var. 7 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki “Uyandığımda Sesim Yoktu” ve 11 Mart’ta Beyoğlu’nda Sahne Pulcheri’de sergilenecek olan BGST’nin yakın tarihimize ışık tutan, Ermeni yazar ve kadın hakları savunucusu Zabel Yeseyan’ı tanıtan, Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu’nun yorumlarıyla geçen yılın en başarılı yapıtlarından biri olan “Zabel” haftanın önde gelen etkinlikleri. Henüz izlemediyseniz, kaçırmayın derim.

KADIN YÖNETMENLER

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali niteliğini taşıyan ve geçen yıl 25. yıllarını kutlayan ‘Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’ Mayıs sonu-Haziran başındadır genellikle. Henüz bu yılki tarihleri açıklanmadı (muhtemelen seçim tarihini bekliyorlar). Geçen yıl kasım-aralık aylarında 20’ncisi gerçekleşen ‘Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin akıbetini ise bilemiyoruz. Kadın filmleri festivallerinin en genci, bu hafta İzmir’de 6’ncısı düzenlenecek ‘Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin diğerlerine oranla bir özelliği var: yalnızca kadın yönetmenlerin filmleri katılıyor festivale. 7-12 Mart tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Megapol’ün destekleriyle İzmir’de Institut Français ve İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek festivalin ödülü ‘Altın Makara’, sloganı ise ‘Dalgaları Aşıyoruz’.

EDEBİYATTAN SİNEMAYA

Önümüzdeki hafta sonu İzmir’de başlayacak olan ’25. İzmir Kitap Fuarı’ hiç kuşkusuz İzmir’in sanat yaşamına yeni bir rüzgâr taşıyacak. Deneyimli kuruluş TÜYAP’ın, Metin Celal’in danışmanlığında düzenlediği ve çok sayıda yazarın imza günleri ve söyleşilerini içeren Fuar 11-19 Mart tarihleri arasında Gaziemir’deki Fuar İzmir’de gerçekleştirilecek. Fuarın bu yılki Onur Konuğu İzmir’de yaşayan şair ve yazar Veysel Çolak. PEN Yazarlar Derneği’nin 2023 Şiir Ödülü ise 18 Mart’ta şair ve yönetmen Barış Pirhasan’a verilecek.

Fuar çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, TÜYAP ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile ‘İzmir Unesco Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat - Sinema Buluşması’ adlı bir etkinlik düzenliyor. Fuar süresince her gün saat 15’te Seminer salonu-A’da edebiyat yapıtlarından beyazperdeye uyarlanmış bir film gösterilecek; 17’de yazar ve yönetmenlerin katılacağı söyleşiler yer alacak. Programda yer alan etkinlikler şöyle: 11 Mart: Erden Kıral’ın Orhan Kemal uyarlaması “Bereketli Topraklar Üzerinde”nin ardından Doğu Yücel’in söyleşisi, 12 Mart’ta Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” filminin ardından Ercan Kesal, Orhan Alkaya, Ömer Türkeş’in katılacağı ‘Edebiyatımız ve Sinemamızda Darbeler’ başlıklı panel, 13 Mart’ta Tunç Başaran’ın “Uçurtmayı Vurmasınlar” filminin ardından Feride Çiçekoğlu’nun, 14 Mart’ta Yusuf Kurçenli’nin “Karartma Geceleri” filminin ardından filmin yapımcısı Nesteren Davutoğlu ile Kurçenli’nin asistanları yönetmen Aydın Sayman ve Yıldız Bakoğlu ile söyleşi, 15 Mart’ta Yılmaz Güney’in “Baba” filminin ardından İnci Aral’ın ‘Devrimci Sanatçı Yılmaz Güney’ söyleşisi, Haldun Taner’in doğum günü olan 16 Mart’ta Atıf Yılmaz’ın “Keşanlı Ali Destanı” filminin ardından Behçet Çelik ve Zeynep Oral’ın katılacağı söyleşi, 17 Mart’ta Atilla İlhan’ın romanından uyarlanan Biket İlhan’ın “Sokaktaki Adam” filminin ardından ‘Sinemada İzmirli Yazarlar’ı anlatacak Gülce Başer’in ve Biket İlhan’ın söyleşisi, 18 Mart’ta Necati Cumalı öykülerinden uyarlanan Atıf Yılmaz’ın “Adı Vasfiye” filminin gösteriminin ardından filmin senaryosunu yazan Barış Pirhasan’ın edebiyat-sinema ilişkisi üstüne söyleşisi ve 19 Mart’ta Ahmet Ümit’in romanından uyarlanan “Sis ve Gece” filminin ardından Ahmet Ümit ve yönetmen Turgut Yasalar’ın katılacağı söyleşi.

Bol kitaplı, bol filmli günler dileği ile…