İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı vaka sayılarında yüzde 160 oranında bir artışın yaşandığını söyledi. Çamlı kentteki yoğun bakımların dolduğunu, filyasyon ekiplerinin yetişmekte güçlük çektiğini belirtti.

İzmir’in hastaneleri ‘lebaleb’ dolu!

Berkay SAĞOL

İzmir alarm veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın son risk haritasında kentin daha önceki haftalarda turuncu olan rengi kırmızıya döndü. Son bir haftada pozitif vaka sayısı yüzde 42 arttı, hastaneler tamamen doldu.

BirGün’e konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lüfti Çamlı, kentte son dört haftada vaka sayılarında yüzde 160 oranında bir artışın yaşandığını söyledi. Sağlık sisteminin artık bu artışı kaldıramadığını belirten Lütfi Çamlıs “İzmir’deki hastaneler şu anda tamamen dolmuş durumda. Özellikle hafta başından beri gerek pandemi servislerinin, gerek yoğun bakım yataklarının tamamına yakını dolmuş durumda. Polikliniklere başvurularda da ciddi bir artış var ve filyasyon ekipleri vakalara yetişmekte güçlük çekiyorlar” dedi.


Çamlı virüse yakalanan gençlerin ve çocukların sayısında da dikkat çekici bir artış yaşandığını kaydetti. Aşı olanların içinde hastalığı ağır geçirmeseler de Covid-19’a yakalananların olduğunu söyleyen Çamlı “Aşı olan kişilerin de rehavete kapılmadan maske ve fiziksel mesafe kurallarına katı bir şekilde uymaları önemli” diye konuştu.

EK PANDEMİ SERVİSLERİ AÇILACAK

Şu anda gelinen noktada bazı hastanelerde ek pandemi servislerinin açılmasının planlandığını aktaran Çamlı “Vaka artışını durdurmak için acilen tedbirler alınmazsa ve vaka sayıları azaltılamazsa sağlık sisteminin bu talebi karşılayabilmesi mümkün gözükmüyor” ifadelerini kullandı.

***

Samsun’da da yatak bulmak güçleşti

Vaka sayısında üç haftadır zirvede olan Samsun’da da durum kötü. Haftalık verilere göre her 100 bin kişide 508,97 vakanın görüldüğü kentte, hastanelerin doluluk oranı da artıyor. İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, “Halen 17 ilçemizin 12’sinde vaka artışı sürüyor. Bu artışın hastanelerimizde oluşturduğu yük gün geçtikçe artıyor. Yoğun bakım doluluğunda yüzde 70’in üzerinde rakamlara doğru tırmandığımızı görüyoruz” dedi.